În ce ordine se pun ingredientele în salata de vinete. O simplă greșeală poate strica total gustul vinetelor, iar munca gospodinelor va fi în zadar.
Deși pare un fel de mâncare ușor de făcut, multe gospodine dau greș deoarece nu respectă o anumită ordine a ingredientelor, iar la final obțin doar o pastă uleioasă sau apoasă și fadă.
„Salata de vinete are comportamentul unei emulsii delicate, exact ca maioneza. Dacă adaugi uleiul sau sarea la momentul nepotrivit, riscăm să ‘tăiem’ textura, iar apa reziduală din vinete devine inamicul numărul 1”, explică chef Cristina Marin, lector la Școala de Arte Culinare din București, potrivit csid.ro.
Înainte de a vă apuca de gătit, trebuie să găsiți vinetele perfecte. Acesrea trebuie să fie mari, să aibă coaja uniform închisă și să nu prezinte zgârieturi.
Apoi, după ce am ales vinetele perfecte, începem să le coacem. Atenție, coaja trebuie să fie arsă uniform, iar miezul moale.
După ce le-am copt, le punem într-un vas cu apă rece și le decojim, după care le punem într-o sită timp de 30 de minute. Se toacă apoi miezul.
Tocăm ceapa fin, după care o frecăm cu un praf de sare și o lăsăm timp de câteva minute. Sarea extrage sucul iute, lăsând doar aroma dulce‑pământie.
Abia după aceea putem pune ceapa peste vinete și să amestecăm ușor. Atenție, multe gospodine pun direct ceapa peste vinete și de aceea obțin o pasta apoasă.
Uleiul se toarnă încet, ca la maioneză, în timp ce amestecăm cu o lingură de lemn. La final, puteți adăuga și câteva picături de zeamă de lămâie.
„Respectați ordinea ingredientelor și veți avea o salată de vinete ușor lucioasă, dar nu grasă, cu gust proaspăt și o textură care se întinde pe pâine, nu curge”, mai spune chef Marin.