Pepenele roșu este unul dintre cele mai consumate fructe ale verii, apreciat pentru gustul său răcoritor și conținutul ridicat de apă. Însă, puțini știu că trebuie spălat foarte bine înainte de a fi consumat, pentru că, de multe ori, este transportat în diverse condiții nefavorabile.
Specialiștii recomandă curățarea lui imediat după ce a fost cumpărat, indiferent că îl mănânci atunci sau mai târziu. Pentru o curățare eficientă, se poate folosi o soluție naturală din apă și oțet:
Amestecă 3 părți apă cu 1 parte oțet alimentar, apoi scufundă pepenele roșu sau șterge-l bine cu o lavetă înmuiată în soluție. Următorul pas este să clătești coaja cu apă rece și să-l ștergi înainte de a-l pune în frigider.
Citește și: Mihaela Bilic recomandă pepene cu telemea. Explicaţia ştiinţifică pentru această combinaţie inedită
Pata galbenă, cunoscută sub denumirea de „pată de câmp”, reprezintă locul în care fructul s-a sprijinit pe pământ în timpul coacerii. Dacă pata este mare, cremoasă și de o culoare uniformă, vestea este bună: pepenele s-a încălzit bine la soare și probabil este copt, gata să ofere o experiență gustativă suculentă.
În schimb, o pată galbenă mică și abia vizibilă indică de cele mai multe ori faptul că pepenele a fost cules prematur, ceea ce înseamnă că dulceața și aroma sa vor fi mai reduse. Pe scurt, cu cât pata este mai mare, cu atât șansele ca pepenele să fie un triumf suculent cresc exponențial.
O pată galbenă ar trebui să fie una singură, netedă și uniformă, integrată armonios în coaja fructului. Dacă observi mai multe pete, în special dacă acestea sunt mici, gri sau deformate, ar trebui să știi că ceva este în neregulă cu acest fruct.