Premierul Ilie Bolojan a ajunțat, miercuri, măsuri fiscale foarte dure, care vor genera creșteri de prețuri. Printre aceste măsuri, majorarea cotei standard a TVA, de la 19 la 21 la sută, și creșterea cu 10 la sută accizelor la combustibil, alcool și tutun.
Ambele măsuri ar urma să intre în vigoare la 1 august, dată începând cu care sunt așteptate scumpiri.
În România, carburanții sunt taxați pe sistemul prin care se pune taxă la taxă. Asta înseamnă că la prețul retailerului se adaugă acciza, care este în sumă fixă, iar apoi se aplică procentul de TVA la suma celor două, deci se aplică TVA inclusiv la acciză.
Un preț final cert al carburanților la 1 august, când vor crește TVA și acciza, nu poate fi avansat în acest moment, pentru că nu se știe cât vor fi atunci prețul petrolului, rata de schimb leu-dolar, etc. Se pot face însă calcule estimative, care să indice cam cât vor scoate în plus, din buzunar, românii.
Astfel, la un preț de 7,4 lei/litrul de motorină, un nivel mediu de acum la benzinăriile din România, la 1 august vom avea un preț de circa 7,8 lei/litrul, ca urmare a creșterii cu 10 la sută a accizei și a creșterii cotei de TVA de la 19 la 21 la sută. Așadar, prețul unui litru de motorină va crește cu circa 40 de bani, notează economica.net.
Pentru benzină, la calcule a fost luat ca referință un preț mediu de 7,1 lei pe litru. După aplicarea accizei majorate cu 10 la sută și a noii cote de TVA de 21 la sută, prețul va ajunge la 7,53 de lei pe litru. Așadar, prețul unui litru de benzină va crește cu 43 de bani, conform calculelor făcute de sursa citată.
Pentru motorina cumpărată de companiile de transport va exista o schemă de sprijin, a precizat premierul Bolojan.
România consumă anual circa opt milioane de tone de carburanți, preponderent motorină.
Măsurile fiscale anunțate de Bolojan nu vor afecta doar prețul carburanților.
Băuturile se vor scumpi de asemenea, iar prețul mediu al țigărilor ar urma să urce cu circa 1,5 – 2 lei pe pachet, din care 0,5 lei reprezintă doar efectul majorării TVA de la 19 la 21 la sută. Astfel, un pachet de țigări va costa, în medie, 30 de lei.
Măsura de “creșterea a restului cotelor reduse de TVA la 21%” va scumpi, dacă le va fi aplicată, sistemele de încălzire, cele solare și bateriile de stocare achiziționate de persoane fizice, dar și alte bunuri care beneficiau de acestea, scrie profit.ro.
Citește și Pe cine a numit Bolojan să colecteze taxele și impozitele românilor. A lucrat cu Ciolacu înainte!