Un procent de 75.3% dintre români consideră că situația economică a țării noastre s-a înrăutățit, 16.7% dintre aceștia consideră că aceasta a rămas la fel, în timp ce numai 5% sunt de părere că s-a îmbunătățit comparativ cu acum un an.
Citește și : Economistul Radu Georgescu: Situația economică actuală este mult mai proastă decât cea din perioada 2009-2011
Cu privire la situația financiară a gospodăriei lor, părerile sunt mixte. 44.3% dintre români sunt de părere că aceasta a rămas la fel, 44.2% că s-a înrăutățit, iar 0.6% nu știu sau nu răspund.
Important de notat este că persoanele care consideră că situația economică a gospodăriei lor s-a înrăutățit sunt votanții AUR, persoanele între 45 și 60 de ani și locuitorii din urbanul mic.
Datele au fost culese în perioada 20-26 iunie 2025. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1150 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9%, la un grad de încredere de 95%.
Remus Ștefureac – director INSCOP Research: ”Datele Barometrului Informat.ro – INSCOP refectă o percepție negativă asupra economiei naționale semnificativ mai accentuată decât cea asupra situației financiare personale. Acest lucru sugerează un fenomen de externalizare a responsabilității și o încredere scăzută în capacitatea instituțiilor de a gestiona economia. O majoritate importantă a respondenților consideră că situația financiară personală a rămas neschimbată sau s-a înrăutățit, ceea ce reflectă un climat de stagnare economică resimțită la nivel individual, în ciuda eventualelor creșteri macroeconomice reale sau raportate statistic. Grupurile socio-demografice cu venituri mai reduse sau din mediul rural sunt semnificativ mai pesimiste, semnalând o adâncire a inegalităților și o percepție că beneficiile creșterii economice nu sunt distribuite echitabil în societatea românească. Diferențele dintre percepția despre propria situație și cea despre economia țării reflectă atât un grad ridicat de neîncredere socială, cât și o polarizare accentuată a opiniei publice, ceea ce poate deveni o barieră în calea unor politici publice coerente și eficiente dacă acestea nu sunt explicate în cadrul unui efort masiv de comunicare publică și trasparență”.