Pachetul de măsuri fiscale anunțat de Guvernul Bolojan va duce la o creștere semnificativă a inflației, ale cărei efecte se vor resimți în prețurile de la raft, iar, per total standardul de viață în România va scădea, anunță economiștii.
Economiștii Adrian Negrescu și Iancu Guda au explicat că economia României se află într-o situație extrem de gravă,iar dacă ratingul de țară va retrograda la categoria „junk”, vom avea de suferit cu toții mult mai mult decât din cauza măsurilor propuse de Guvern. Cu o economie „junk”, inflația ar putea ajunge la 20%, iar ratele românilor se vor dubla.
„Situația este extrem de gravă, avem un deficit bugetar mai mare decât cel de anul trecut cu 4 miliarde de lei. Cei de la Fitch, când au venit în România săptămâna trecută, Comisia Europeană văd aceste date și ne-au cerut măsuri mai dure pentru a reduce acest dezmăț din banii statului. Într-adevăr, s-a sărit prea mult calul. Am ajuns la niște cheltuieli pe care nu ni le putem permite.
Noi, dacă nu demonstrăm prin aceste măsuri de restructurare a cheltuielilor publice, măsuri de austeritate, că suntem capabili să repunem economia pe linia de plutire, mai ales deficitul bugetar și bugetul statului pe linia de plutire, în luna august ne ducem direct în junk, într-o economie nerecomandată investitorilor, având în vedere că atunci va fi prima evaluare a Agenției Fitch.
E un moment crucial pentru perspectivele economice ale României, pentru că dacă noi vom intra în junk, cu toții vom avea de suferit mai mult decât din cauza acestor măsuri fiscale propuse de Guvernul Bolojan”, a spus Adrian Negrescu la Antena 3.
Iancu Guda a explicat impactul măsurilor fiscale pe care le ia în calcul Guvernul Bolojan: creșterea TVA-ului la 21%, majorarea accizelor la 10%, taxarea cu CASS a pensiilor de peste 3.000 de lei.
„Creșterile de taxe se vor vedea în inflație, atât la accize, cât și la TVA, vom vedea efectele în prețurile finale, ceea ce înseamnă mai puțini bani în buzunar. Salariile deja cresc cu 9%, inflația e de 5,5%, cu aceste creșteri de taxe, cu siguranță vom vedea o inflație de două cifre sau cel puțin aproape de 10%, care va depăși creșterea salariilor. Pe medie, înseamnă o creștere a nivelului de sărăcie, o diminuare a standardului de viață”, a spus Iancu Guda.
Guda atrage atenția că e nevoie ca măsurile e austeritate să înceapă de la cei care au cele mai multe privilegii și trebuie dublate de reforma ANAF și de combaterea economiei subterane.
„Oamenii nu au nevoie de empatie și înțelegere, au nevoie de justețe și corectitudine. Dacă vorbim de un program de guvernare în care toată lumea plătește, hai să vedem că toată lumea plătește. Sigur că creșterile de taxe pot aduce venituri în plus la buget imediat. La combaterea economiei subterane e nevoie de timp, dar trebuie să vedem și reformele. Să crești TVA la 21%, dar să nu ai taxarea inversă și TVA split, adică să iei TVA-ul o singură dată de la clientul final într-un cont separat, nu cred că se va îmbunătăți colectarea.
La stat, cu adevărat, reforme, nu tăierea sporului de antenă sau alte sporuri. Sincer, această nesimțire a bugetarilor, eu nu înțeleg împotriva cui protestează. Împotriva României? Nu se poate să îți dorești să menții binele personal pe datorie care omoară toată țara. Ne sufocăm și falimentăm financiar”, a spus economistul.
Economistul Iancu Guda a prezentat și cel mai negru scenariu în cazul în care economia țării noastre este retrogradată la categoria „junk”.
„Asta înseamnă deprecierea leului la 6 lei pe euro, inflație de cel puțin 20%, dobânzi de cel puțin 15%, dublarea ratelor bancare, de ce să plătească 1,5 milioane de români rate duble și să fim în imposibilitatea de a mai plăti salarii și pensii doar pentru că niște zeci de mii de bugetari fac ei greve că nu vor să-și piardă privilegiile. Oamenii aceștia trebuie să înțeleagă că nu se mai poate să avem aceste privilegii pe datorie aruncând țara în haos”, a explicat el.