Ilie Bolojan a precizat, pentru Antena 3 CNN, că dorește reducerea numărului de parlamentari de la peste 450 la 300, având în vedere că un număr mai mare nu înseamnă eficiență mai mare, ci chiar nemulțumește populația.
„Convingerea mea este că, dacă ar fi mai puţini parlamentari, nu s-ar întâmpla nimic. Am fost în Senat, am văzut despre ce este vorba, dar ca să faci acest lucru trebuie să ai o majoritate parlamentară. Şi nu fac jocuri politice, nu explic ce vor unii, ce vor alţii. Este evident că astăzi concentrarea acestei alianţe de guvernare care s-a făcut, acestei coaliţii, a fost să rezolve problemele care sunt urgente în această perioadă.
Şi numărul de parlamentari este ca acele salarii foarte mari, el nu rezolvă problemele României, dar într-adevăr generează pe bună dreptate o stare de nemulţumire care este dublată de percepţia foarte proastă vizavi de parlamentari, care s-a creat de-a lungul multor ani, uneori pe bună dreptate, alteori o percepţie care a fost formată, să spunem, doar pe lucruri care ţin nu de toţi parlamentarii, ci doar de o minoritate de parlamentari”, transmite premierul.
Această măsură, consideră prim-ministrul, ar recâștiga încrederea oamenilor, cuplată cu deschiderea partidelor politice către oamenii valoroși din societate și reducerea subvențiilor pentru partidele politice.
„Să recâştigăm încrederea oamenilor – trebuie să lucrăm şi la acest lucru, să sprijinim profesioniştii în politică, să deschidem toate partidele către oamenii valoroşi din societate, să fim parte cu deciziile noastre la ceea ce au nevoie românii. E greu astăzi să le cer românilor să facă sacrificii dacă sumele care se alocă partidelor politice nu sunt reduse. (…)
Cred că sumele pentru partide şi între campanii trebuie reduse mult. Dar un nivel minimal, care să permită pregătirea oamenilor care pot candida pe funcţii, schimburi de experienţă, creşterea calificării celor care exercită o anumită poziţie – sunt lucruri importante pe care toate partidele din Europa le fac, dar banii îi cheltuie cu prioritate pe aceste programe de pregătire a personalului. Şi banii sunt cheltuiţi într-o formă transparentă care nu naşte discuţii, aşa cum avem noi, din păcate, şi am avut în România în ultimii ani”, a conchis acesta.
Ilie Bolojan a declarat că intenționează să facă o reformă mai amplă în administrație și arată că a început chiar de la Guvern, unde a descoperit un serviciu de „reziliență instituțională”. Din cele 10-12 persoane care lucrau acolo, niciunul nu a știut să spună ce activitate desfășoară.
„A trebuit să vedem unde s-a sărit peste cal și să punem o frână pentru că nu ne mai permitem. Trebuie să calculăm corect personalul din administrație și vă dau un exemplu din curtea guvernului – a trebuit să văd, când am ajuns premier, ce aparat, care sunt direcțiile care lucrează pentru premier Avem un serviciu de reziliență instituțională – cred că sunt vreo 10-12 persoane. I-am întrebat „ce-ați făcut, la ce lucrați?” Le e greu să explice la ce lucrează”, a spus Ilie Bolojan.
Premierul mai arată că dorește reducerea de posturi inutile, oferind exemplul direcției de protocol, formată din 30 de persoane. Ilie Bolojan consideră că numărul lor este prea mare, având în vedere că la Palatul Cotroceni sunt numai nouă, iar acolo sunt activități mai importante de protocol.
„Am constatat că avem o direcție de protocol cu 30 de oameni. Am avut o curiozitate, la Cotroceni câți sunt? Nouă. În general, Președintele are activități de protocol mai importante. Trebuie văzut între 9 și 30 şi ar trebui făcută o analiză”, mai transmite Ilie Bolojan.
Premierul este de părere că reducerea bugetarilor care lucrează în sinecuri îi motivează pe cei ce își fac treaba cu adevărat și arată că orice reducere de cheltuieli a statului cu salariile inutile reprezintă o taxă în minus și un trotuar sau o școală în plus.
„Gândiți-vă că în clădirea Guvernului sunt câteva direcții care lucrează din greu – la contencios, la ședințe de guvern, au de lucru, sunt alergați. Credeți că acei colegi sunt motivați când văd că în alte zone e relaxare? Atunci, în toate instituțiile din România trebuie să se facă un calcul în așa fel încât să calculăm corect personalul, pentru că el nu e plătit cu bani din cer, e tot din banii contribuabilului.
Și orice om care nu-și justifică autoritatea înseamnă mai puține trotuare, mai puține școli reabilitate sau o taxă în plus. Ori lucruri pe care nu le vezi, pentru că banii sunt tocați sau împrumuturi”, a continuat el.