Consilierul președintelui Nicușor Dan a precizat că nu crede că se va ajunge la eliminarea totală a plăților cash în România și că, deși în trecut s-a vorbit despre limitarea utilizării acestora, discuția nu a fost bine explicată. Potrivit lui Radu Burnete, scopul inițiativelor respective nu a fost interzicerea banilor lichizi, ci diminuarea evaziunii fiscale, o problemă majoră alimentată în mare parte de tranzacțiile nedeclarate efectuate cu numerar.
El a subliniat că în democrațiile moderne trebuie luate în considerare și reacțiile oamenilor. În opinia sa, protestele față de limitarea numerarului au demonstrat că este un subiect sensibil care trebuie tratat cu prudență, nu ca pe o măsură radicală sau urgentă. Burnete a mai adăugat că fiecare cetățean ar trebui să aibă libertatea de a alege modul în care își gestionează banii, inclusiv posibilitatea de a păstra bani lichizi acasă.
Vezi si Anunţul BNR despre banii cash. Ce se întâmplă cu sumele aflate în numerar la populaţie
„Eu nu cred că se va interzice cash-ul şi cred că inclusiv discuţiile care au fost în trecut apropo de limitarea plăţilor cash poate că n-au fost explicate suficient. Ideea e nu să nu poată folosi oamenii cash ca să îşi cumpere nişte lucruri. Sau dacă cineva vrea să-şi ţine nişte bani cash acasă, nu vrea cineva să interzică asta. Dar realitatea e că o mare parte din evaziunea fiscală se face cu bani cash. Este mai greu de văzut. Şi intenţia celor care mergeau în direcţia asta era să-i aducem în sistemul bancar ca să-i vedem. Dar până la urmă, trăim într-o democraţie. Eu nu eram în partea de guvernare, dar am văzut reacţia oamenilor şi ăsta e un mesaj: e un subiect sensibil şi trebuie tratat ca tare, nu-i o dramă”, a explicat Radu Burnete la Prima TV.
Întrebat ce metodă de plată preferă personal, consilierul prezidențial a recunoscut că nu obișnuiește să aibă numerar asupra lui și că, deși nu este împotriva banilor lichizi, el preferă să folosească cardul.
„Să ştiţi că nu prea mă prindeţi cu cash la mine. N-am nimic împotriva cash-ului. Adică e foarte bine să fie folosit, dar eu personal prefer să folosesc cardul”, a răspuns el.
Tema reglementării plăților cash a fost adusă în atenția publică în toamna anului 2023, când Guvernul condus de Marcel Ciolacu a propus impunerea unor plafoane pentru tranzacțiile în numerar. Una dintre măsuri prevedea limitarea încasărilor zilnice în numerar ale unei firme de la o persoană fizică la suma de 5.000 de lei.
Inițiativa a fost prezentată ca parte a unei strategii ample de combatere a evaziunii fiscale, dar s-a lovit de un val de reacții negative. În cele din urmă, Guvernul a decis să renunțe la aceste propuneri, cel puțin temporar.
Premierul Marcel Ciolacu a reacționat atunci, afirmând că susține în continuare micii antreprenori și oamenii obișnuiți, care, în opinia sa, nu trebuie tratați ca suspecți de evaziune fiscală doar pentru că folosesc numerar. El a declarat că a purtat discuții cu mai mulți reprezentanți ai mediului de afaceri și ai sistemului bancar, precum și cu cetățeni din mediul rural, care s-au arătat îngrijorați de noile măsuri propuse de ANAF și Ministerul Finanțelor.
„Am spus că voi fi mereu alături de micii întreprinzători şi de oamenii simpli, fără excepţie. În ultimele zile am avut mai multe discuţii cu aceştia, cât şi cu mediul de afaceri şi cu reprezentanţii sistemului bancar. Şi mi-au spus anumite lucruri de bun simţ legate de măsurile venite de la ANAF şi Ministerul Finanţelor legate de cash. Aceşti oameni nu sunt evazionişti, ci sunt cei pe umerii cărora se sprijină această ţară! Prin urmare, în prima şedinţă de Guvern voi revizui propunerile venite de la ANAF şi Ministerul Finanţelor, pentru că datoria mea este să intervin atunci când lucrurile o iau într-o direcţie greşită. Vocea oamenilor, a gospodarilor din mediul rural, a tuturor românilor este auzită de Guvern”, a declarta atunci Ciolacu.