Aflat la bordul avionului Air Force One, Trump a fost întrebat de jurnaliști dacă este încrezător că va reuși să oprească războiul din Ucraina. Răspunsul său a fost incert, recunoscând că nu știe dacă va putea obține acest rezultat. Dar a adăugat că își dorește o încheiere a conflictului și că acest obiectiv este important pentru el.
„Nu știu. Nu pot să vă spun dacă se va întâmpla sau nu”, a spus Trump reporterilor la bordul Air Force One, atunci când a fost solicitat să precizeze dacă este încrezător sau nu că va reuși să pună capăt luptelor. Întrebat dacă încheierea războiului este o prioritate, președintele SUA a răspuns afirmativ: „Da. Mi-ar plăcea să văd că se întâmplă”.
Pe parcursul campaniei sale electorale, Donald Trump a afirmat că ar fi capabil să oprească războiul într-un timp foarte scurt, chiar de la preluarea funcției. Ulterior, el a recunoscut că promisiunea a fost exagerată, sugerând că lucrurile nu sunt atât de simple în realitate. A făcut referire și la fosta administrație, susținând că situația din Ucraina este rezultatul politicii lui Joe Biden și că nu are legătură cu el. Cu toate acestea, a subliniat că este dispus să se implice pentru a ajunge la pace.
În ultima perioadă, Trump a încercat să joace un rol de mediator între Kiev și Moscova. A avut convorbiri telefonice atât cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cât și cu liderul rus Vladimir Putin. Discuția cu președintele Rusiei, potrivit lui Trump, nu a dus la niciun rezultat concret, fiind dezamăgit de atitudinea liderului de la Kremlin, pe care l-a acuzat că dorește să continue vărsarea de sânge.
„V-am spus că am fost foarte nemulțumit de convorbirea mea cu președintele Putin. El vrea să meargă până la capăt, să continue să ucidă oameni și nu este bine”, a declarat liderul american.
În schimb, convorbirea cu Zelenski a părut mai optimistă. Președintele ucrainean a scris pe rețelele sociale că discuția cu Trump a fost semnificativă, în care au abordat subiecte importante legate de apărarea antiaeriană, cooperarea în industria de apărare și potențiale investiții comune. Trump a caracterizat discuția drept strategică, arătându-se mai mulțumit de această interacțiune decât cu Putin.
Între timp, Pentagonul a anunțat suspendarea unor livrări de arme către Ucraina, din cauza scăderii alarmante a stocurilor de muniție din arsenalul american.