Măsurile de austeritate plănuite de guvern riscă să transforme ratele bancare într-o povară greu de dus pentru mulți români.
Cât privește pe cei care intenționează să ia un credit, se recomandă prudență și atenție, mai cu seamă referitor la moneda în care să fie luat împrumutul.
Directorul executiv al Asociației Române a Băncilor (ARB), Gabriela Folcuț, a vorbit atât despre principalele riscuri pe care trebuie să le ia în calcul cei care intenționează să ia un credit, dar și despre pașii de urmat în cazul când nu mai pot fi plătite ratele.
”În primul rând, de la început trebuie să avem în vedere riscurile asociate unui credit și mă refer la riscul cursului de schimb, în situația în care accesăm un credit într-o altă monedă decât cea în care ne câștigăm veniturile, riscul de dobândă, în cazul unui credit cu dobândă variabilă – chiar dacă aceasta devine variabilă după o perioadă de timp – și riscul pierderii sau diminuării veniturilor. E bine să fim extrem de vigilenți încă de la început”, a avertizat, la antena3, Gabriela Folcuț, potrivit ziare.com.
Specialistul subliniază, pentru cei care au în plan să ia un credit, că elementul esențial trebuie să fie prudența, date fiind riscurile de creștere a dobânzii.
Tot directorul executiv al ARB spune ce au de făcut cei care, temporar, au dificultăți financiare și nu-și mai pot plăti ratele.
”Dacă se întâmplă să crească dobânda, cum s-a văzut deja că a crescut și ROBOR-ul, și indicele IRCC – care, probabil, va crește în trimestrul al patrulea – e bine să fim precauți și să vedem dacă avem capacitatea să achităm acest credit”.
În situația în care avem dificultăți temporare la achitarea unui credit, ne adresăm imediat băncii, care să ne ofere o măsură de restructurare a creditului”, spune Gabriela Folcuț.
Trebuie știut, de asemenea, că dacă soluția oferită de bancă nu este convenabilă pentru client, se poate apela la o altă variantă.
”Dacă avem o indisponibilitate financiară temporară, ne adresăm imediat băncii! În situația în care la bancă nu am găsit o soluție care să ne ajute, ne putem adresa Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor din domeniul bancar, unde se rezolvă litigiile în mai puțin de 90 de zile și este gratuit pentru consumator”, a precizat Folcuț.