Luminița Droj, o femeie de 44 de ani, a devenit mamă după 20 de ani de așteptare, aducând pe lume doi băieți sănătoși. Ceea ce face ca această naștere să fie atât de specială este faptul că fiecare dintre cei doi copii s-a dezvoltat într-un uter complet diferit, din cauza unei malformații conoscute sub bumele de uter didelf.
Probabilitatea ca o sarcină să se dezvolte în astfel de condiții este foarte mică. Uterul didelf este o malformație congenitală caracterizată prin prezența a două utere complet separate, fiecare având cavitatea sa distinctă.
La nivel global, sunt documentate doar opt cazuri de sarcină simultană în ambele utere, și doar două dintre ele obținute natural, la fel ca în cazul Luminiței.
Citește și: Părintele Ioan Mihai Măriuță a trecut în neființă. Boala nemiloasă a învins
Luminița a primit diagnosticul de uter didelf în urmă cu mai mult timp, iar medicii i-au spus în repetate rânduri că sarcina este imposibilă în cazul ei. A trecut printr-o sarcină oprită din evoluție și numeroase teste de sarcină negative, dar nu și-a pierdut speranța.
„Mi-au spus că nu voi putea avea copii niciodată. A fost greu… Vedeam copii pe stradă și plângeam. Dar ceva în mine nu s-a resemnat”, a povestit Luminița într-un interviu. După două decenii de încercări, anul trecut, la vârsta de 43 de ani, a aflat că este însărcinată. Și nu cu un copil, ci cu doi. „Probabilitatea ca o femeie să rămână însărcinată simultan în ambele utere este comparabilă cu câștigarea marelui premiu la loto”, a declarat Luminița, potrivit stiridecluj.ro.
Sarcina a fost monitorizată atent de o echipă medicală coordonată de prof. dr. Răzvan Ciortea, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj. Bebelușii s-au născut la spitalul din Cluj, prin cezariană, la 36 de săptămâni, cu greutăți de 1,6 kg și 1,8 kg. În ciuda riscurilor asociate prematurității, nici mama, nici copiii nu au avut complicații.
„Am reușit să mergem cu sarcina aceasta până aproape de termen, ceea ce este o performanță. Nu există protocoale clare pentru astfel de cazuri, ceea ce face acest succes medical cu atât mai valoros”, a declarat prof. dr. Răzvan Ciortea.
Citește și: Mireasă din Vâlcea bătută de mire în ziua nunții. Ea a fost dusă la spital, el a rămas să petreacă
Medicii au menționat trei factori care fac din această sarcină un caz excepțional: raritatea malformației, probabilitatea extrem de mică de sarcină simultană în ambele utere și reușita de a duce sarcina aproape de termen, fără complicații majore.
„Riscul de avort ajunge până la 50-60%. Riscul de naștere prematură urcă și mai mult de atât. Fiecare zi și fiecare săptămână pe care o adăugam era un mare bonus. Când era la 28-29 de săptămâni, nu speram că o să ajungem la 36 de săptămâni. Când am ajus la 32 de săptămâni, apoi la 34, am răsuflat oarecum ușurați și am reușit să prelungim până la 36 de săptămâni”, a mai spus medicul.