Europa de Vest a înregistrat cea mai caldă lună iunie din istorie. La nivel global, luna trecută a fost a treia cea mai caldă lună iunie înregistrată vreodată. Recordul precedent fusese stabilit în iunie 2024, urmat de cel din 2023.
În unele țări, temperaturile au depășit 40°C, atingând până la 46°C în Spania și Portugalia. Samantha Burgess, director adjunct al Copernicus, a subliniat că efectele valurilor de căldură au fost intensificate și de temperaturile record care s-au înregistrat în vestul măeii Mediterane, acolo unde s-au atins 27°C la sfârșitul lunii.
””Într-o lume care se încălzeşte, este probabil ca valurile de căldură să devină mai frecvente, mai intense şi să afecteze mai mulţi oameni din Europa”, a avertizează Samantha Burgess.
Potrivit specialiștilor, cele două episoade majore de caniculă, între 17-22 iunie și 30 iunie-2 iulie, au fost provocate de așa-numitele „cupole de căldură”, care au blocat masele de aer fierbinte deasupra regiunilor afectate. Acest fenomen a prelungit disconfortul termic și a agravat poluarea și riscul de incendii.
Portugalia, Spania, Franța, Italia și o mare parte din Balcani s-au confruntat cu unele dintre cele mai mari temperaturi „resimțite” ,adică percepute de corpul uman, ținând cont de umiditate. În nordul Lisabonei, valorile resimțite au urcat la 48°C, cu 7°C peste media sezonieră, generând un nivel extrem de stres termic.
Totodată, apele mai calde din Marea Mediterană au limitat răcirea pe timpul nopții, au crescut umiditatea și au afectat ecosistemele marine.
Potrivit unei analize AFP pe baza datelor Copernicus, luna iunie a adus temperaturi record în 12 țări. Statele Unite și China s-au confruntat și ele cu episoade de caniclă. De exemplu, în China, peste 100 de stații meteo au raportat cele mai ridicate temperaturi de iunie din istorie, scrie News.ro.
De asemenea, luna iunie a fost marcată de fenomene meteo extreme: incendii de vegetație în Canada și sudul Europei, inundații mortale în Africa de Sud, China și Pakistan.
În vestul Europei și în alte regiuni precum America de Nord, Peninsula Arabică, sudul Africii și Asia Centrală, s-au înregistrat condiții mai uscate decât media, în timp ce sudul SUA, părți din China și sudul Braziliei au avut un regim pluviometric peste normal.
Încălzirea climei nu înseamnă doar temperaturi mai ridicate, ci și o amplificare a efectelor în lanț asupra vremii și ecosistemelor. Aerul mai cald reține mai multă umiditate, iar oceanele mai calde duc la evaporare crescută și precipitații extreme.
Datele colectate de specialiștii de la Copernicus din sateliți, avioane, nave și stații terestre arată o tendință constantă de încălzire a vremii în ultimii ani. Chiar dacă fenomenul El Niño a contribuit parțial la acest vârf termic, temperaturile au rămas ridicate și după slăbirea acestuia.
Luna iunie a fost cu 1,3°C mai caldă decât media preindustrială, apropiindu-se de limita de 1,5°C stabilită în Acordul de la Paris pentru evitarea celor mai grave efecte ale schimbărilor climatice. Doar trei luni din ultimii doi ani au rămas sub acest prag.
Tot mai mulți cercetători estimează că depășirea acestui prag devine inevitabilă în jurul anului 2030 sau chiar mai devreme, ceea ce impune o mobilizare fără precedent pentru reducerea încălzirii globale.
Potrivit unui studiu publicat miercuri, aproximativ 2.300 de persoane și-au pierdut viața din căldurii în 12 orașe din Europa, în timpul valului de caniculă de săptămâna trecută, informează Reuters, citat de Agerpres.
Studiul se referă la un interval de 10 zile, încheiat pe 2 iulie, pe parcursul căruia zone extinse din Europa occidentală au fost lovite de o căldură extremă, temperaturile depășind 40 de grade Celsius în Spania, iar mai multe incendii de vegetație au izbucnit în Franța.
Dintre cele 2.300 de decese estimate să se fi petrecut în această perioadă, 1.500 de decese au fost legate de schimbările climatice, care au sporit severitatea valului de caniculă, potrivit unui studiu realizat de oameni de știință de la Imperial College London și London School of Hygiene and Tropical Medicine.
„Schimbările climatice au sporit semnificativ severitatea valului de caniculă, ceea ce l-a făcut și mai periculos”, a spus Ben Clarke, cercetător în cadrul Imperial College London.
Studiul a inclus 12 orașe, printr care Barcelona, Madrid, Londra și Milano, unde, potrivit cercetătorilor, schimbările climatice au sporit temperaturile valurilor de caniculă cu până la 4 grade Celsius.