Judecătorii CEDO au stabilit că Rusia este responsabilă pentru multiple încălcări ale drepturilor omului în Ucraina, începând cu invazia sa pe scară largă din 2022. Este pentru prima dată când o instanță internațională recunoaște oficial rolul direct al Kremlinului în aceste abuzuri.
Totodată, CEDO a concluzionat că Rusia se face vinovată de implicarea în doborârea zborului MH17 în 2014, care s-a soldat cu moartea a 298 de persoane.
„Este un pas real în a înțelege cine a fost cu adevărat responsabil”, a declarat pentru Associated Press Thomas Schansman, care și-a pierdut fiul Quinn, în vârstă de 18 ani, în tragedie.
Avionul Boeing 777, care efectua cursa Amsterdam–Kuala Lumpur, a fost doborât pe 17 iulie 2014 cu o rachetă Buk de fabricație rusească, lansată de pe teritoriul controlat de separatiști pro-ruși în estul Ucrainei. Printre victime s-au aflat 196 de cetățeni olandezi, precum și pasageri din alte naționalități.
Deciziile de miercuri de la Strasbourg sunt separate de procesul penal desfășurat în Olanda, în urma căruia doi cetățeni ruși și un separatist ucrainean au fost condamnați în contumacie pentru rolul lor în atac. În luna mai, și Agenția ONU pentru Aviație a găsit Rusia responsabilă pentru doborârea avionului.
„Cel mai rău lucru pe care l-am putea face este să nu mai luptăm”, a mai spus Schansman, care a înaintat și un caz individual la CEDO. „MH17 nu este un caz care va dispărea pentru Rusia.”, a mai spus acesta.
Cazurile în care s-au pronunțat hotărârile de miercuri au fost inițiate de Ucraina și Țările de Jos împotriva Rusiei, înainte de excluderea acesteia din Consiliul Europei în 2022, ca urmare a declanșării războiului total împotriva Ucrainei. Alte două cazuri similare urmează să fie judecate de instanța europeană.
Chiar dacă deciziile CEDO sunt în mare parte simbolice, în contextul în care Rusia nu mai este parte a Consiliului Europei și nu mai recunoaște jurisdicția Curții, acestea au o puternică valoare juridică și morală pentru victime și familiile lor. Kievul are în prezent mai multe dosare deschise împotriva Rusiei, iar aproape 10.000 de cetățeni ucraineni au intentat acțiuni individuale împotriva statului rus la Curtea de la Strasbourg.
În paralel, eforturile internaționale pentru tragerea la răspundere a liderilor ruși continuă. Luna trecută, președintele Ucrainei, Volodimyr Zelenski, a aprobat oficial planurile pentru crearea unei instanțe internaționale dedicate urmăririi penale a celor responsabili pentru agresiunea împotriva Ucrainei.