Unii români aleg să consume gyros destul de des, ținând cont de ingredientele sale fresh și gustul apetisant al preparatului, dar ce este mai frumos decât un gyros consumat în țara sa de origine, făcut „ca la mama lui”? Prețurile au crescut destul de mult în Grecia, astfel că bugetul pentru mâncare pe opt zile depășește cu mult un salariu minim pe economie.
Un simplu gyros la farfurie, servit pe plajă, costă în jur de 13 euro, adică aproximativ 65 de lei. Această porție include numai preparatul propriu-zis, fără băutură sau alte gustări, astfel că prețul este destul de piperat.
Un gyros în pită, cu cartofi prăjiți, carne, roșii, ceapă și sos tzatziki costă cel puțin 8 euro, echivalentul a 40 de lei, astfel că nici această variantă considerată ieftină nu mai este la fel de ieftină ca în trecut.
Nici alte preparate culinare nu stau mai bine. O pizza margherita medie a ajuns la un preț de 13-14 euro, iar o salată Caesar reinterpretată în stil grecesc a ajuns să plece de la cel puțin 11 euro.
Prețurile devin și mai scumpe în zonele de faleză sau cele centrale, unde o porție de paste cu caracatiță sau un beef tartar trec foarte ușor de 20 de euro.
În ceea ce privește băuturile, o Coca-Cola la doză ajunge să coste 5 euro, aproximativ 25 de lei, iar un cocktail clasic, precum Aperol Spritz, în medie 11 euro, în timp ce o halbă de bere trece de 7 euro, iar la pahar costă aproximativ 5 euro.
Citește și : Rețetă: Kazandibi, desertul turcesc care se topește în gură. Se prepară rapid, cu ingrediente simple, în tigaie
O familie de români, formată din doi adulți și un copil mic, de doi ani, au petrecut opt nopți într-o stațiune din Thessaloniki. Costurile pentru cazare, mâncare și transport au depășit 2.500 de euro, în condițiile în care nu au ales restaurante luxoase.