Roșiile, vinetele și ardeii sunt câteva dintre plantele sensibile la stresul hidric și trebuie îngrijite un pic diferit. Pe timp de caniculă, frunzele își pierd turgescența, florile pot avorta (cădea fără să formeze fruct), iar dezvoltarea generală a plantei stagnează. Ce se întâmplă dacă nu le uzi corect:
Roșiile au nevoie între 2 și 4 litri de apă per plantă la fiecare udare, în funcție de mărimea plantei și de sol. Când e caniculă, la fiecare 2 zile, iar în soluri nisipoase chiar zilnic. De preferat la rădăcină, cu un jet slab, pentru a nu stresa planta.
Vinetele au nevoie de mai puțină apă: 2-3 litri pe plantă, în funcție de stadiul de dezvoltare, o dată la 2 zile în timpul caniculei, zilnic dacă solul este ușor și se usucă repede.
Ardeilor le trebuie între 1,5 și 3 litri de apă pe plantă, zilnic sau la fiecare 1-2 zile, mai ales în perioada de formare a fructelor. Ardeii preferă un sol ușor umed în permanență, dar nu înnămolit.
Mulți români fac greșeala să ude plantele în toiul zilei, când soarele arde puternic, însă, acest obicei îți poate afecta recolte pentru că apa se evaporă rapid, fără să pătrundă în profunzime, iar picăturile rămase pe frunze acționează ca lentile, provocând arsuri solare.
În cazul în care obișnuiești să ții roșiile în frigider, află că acest lucru nu este deloc recomandat de specialiști. Roșiile se numără printre cele mai căutate alimente, mai ales în sezonul cald. Acestea pot fi consumate atât individual, cât și în salate sau sosuri. Însă, din păcate, mulți oameni nu le depozitează corespunzător.
Pe timpul verii, mulți oameni obișnuiesc să păstreze roșiile la rece în frigider, considerând că acestea se vor păstra mai bine în acest fel. Însă, experții avertizează că această metodă nu este corectă.
Atunci când sunt ținute la temperaturi mai mici de 10 grade, roșiile pot avea de suferit. Structura lor celulară poate fie afectată și, implicit, gustul, care nu va mai fi aromat, ci fad. Specialiștii recomandă ca roșiile să fie păstrate la temperatura camerei, într-un spațiu aerisit și ventilat, dar ferit de razele soarelui. În acest mod, nu se vor altera și nici nu își vor pierde gustul.
Ține roșiile într-un bol de ceramică sau într-o ladă de lemn, într-o zonă mai răcoroasă din bucătărie sau chiar în cămară, dacă dispui de un astfel de spațiu. În același timp, pentru a se păstra cât mai bine, roșiile pot fi depozitate cu codița în jos astfel încât să reduci nivelul de evaporare a umezelii.