Shaorma a ajuns să aibă un preț „piperat” în 2025, un meniu complet, cu suc și cartofi, depășind 50 de lei, un preț aproape dublu față de perioada pandemiei, când românii consumau din plin deliciul culinar.
Unii români propun chiar realizarea unui „Shaorma Index”, pe modelul „Big Mac Index”, prin care se urmărește inflația reală raportată la creșterea prețului Big Mac-ului de la McDonalds.
Cel mai iubit produs rămâne shaorma la lipie cu pui, care, în 2022, costa, alături de o porție de cartofi, în jur de 30 de lei. Acum, exact același produs a ajuns să coste 57 de lei, dar alături de un desert și o băutură din partea casei. Shaorma la farfurie este și mai scumpă. Acum trei ani era 40 de lei, iar acum costă 66 de lei, conform Observator.
Cu toate acestea, românii comandă câte o shaorma la fiecare trei secunde și vânează fiecare promoție pe care o găsesc. Alimentul rămâne în top trei cele mai comandate produse de către români pe platformele de livrare, alături de pizza și burger.
Citește și : Adio, burtă de bere! Băutura preferată a românilor se scumpește considerabil de la 1 august 2025
„Am renunţat la dimensiunile produselor noastre, am făcut o singură dimensiune standard şi am făcut un preţ unic pentru produsul cel mai vândut. Vine în componenţă cu cartofii prăjiţi. Avem şi combo-uri cu suc sau cu desert, dar produsul de bază pleacă de la 33 de lei şi urcă odată cu dorinţele fiecăruia” a explicat managerul unei shaormerii.
„Se simte o schimbare a pieţei. Am crescut treptat, dar întemeiat, în baza unor taxe noi apărute. Preţurile au fost de fiecare dată raportare şi adaptate la inflaţie şi la creşterea materiei prime, mă refer şi la mărirea de salarii. […] Ce-i drept s-a scumpit! Dacă mai am pe cineva să iau cu mine, plătesc destul de mult!” a precizat un alt manager de shaormerie.
Creșterea prețurilor nu i-a oprit pe români să își comande mâncărurile preferate, iar kebab-urile joacă și aici un rol important. O analiză Glovo arată cât de mult comandă românii mâncare și cât de mult apreciază kebabul.
„În medie, românii au comandat 11.200 de kebab-uri pe zi, adică aproximativ 187 de preparate pe oră, ajungând la un consum total de 1.640 de tone de kebab în ultimele 12 luni. Comenzile de kebab ating un vârf seara, la ora 19:00, când 1 din 10 comenzi include un astfel de sortiment. Ora de vârf la care s-au înregistrat cele mai multe produse comandate a fost pe 16 aprilie 2025, la 18:27.
Vinerea este, fără îndoială, ziua preferată pentru comenzile de kebab, concentrând 16% din volumul mediu săptămânal, iar joia și miercurea completează topul preferințelor. În plus, majoritatea comenzilor sunt plasate în zilele lucrătoare (luni-joi), reprezentând peste 70% din totalul săptămânal – semn că românii își tratează începutul de săptămână cu un preparat savuros. Cea mai aglomerată zi pentru comenzile de kebab a fost vineri, 14 februarie 2025, în timp ce cel mai mare consum de kebab s-a înregistrat în luna martie.
Cel mai popular format de kebab în România rămâne „durum”, ale cărui comenzi au crescut cu peste 30% în ultimul an. În același timp, popularitatea kebab-ului cu brânză a crescut de peste două ori în ultimul an, o dovadă că gusturile românilor evoluează spre combinații tot mai îndrăznețe. Nu în ultimul rând, kebab-ul crispy a devenit un preparat tot mai apreciat, cu un avans de 15% în comenzile din ultimele 12 luni
Bucureștiul conduce detașat topul orașelor cu cel mai mare număr de comenzi de kebab. În plus, Suceava și Pitești se remarcă prin creșteri impresionante ale cererii, de 54%, respectiv 58% față de anul trecut.”, se arată în analiza Glovo.