Românii care îi toarnă la ANAF pe cei care fac evaziune fiscală ar putea să primească bani chiar pe telefonul mobil. Este una dintre propunerile Guvernului pentru combaterea evaziunii fiscale, iar vicepremierul Dragoș Anastasiu susține că ar putea fi plusată de tombole și recompense, pe modelul celor din Grecia, unde bonificațiile pot ajunge la până la o mie de euro.
Operatorii economici încearcă să fenteze ANAF-ul prin solicitarea de plăți cash, iar o bună parte din evaziunea fiscală se face prin intermediul banilor lichizi. De aceea, statul vrea să îi încurajeze pe români să ceară bon fiscal și, de ce nu, să dea în vileag înșelătoriile.
După tombola bonurilor fiscale, Guvernul vine cu propunerea unei aplicații mobile prin care să se scaneze bonurile fiscale, putând fi verificat, astfel, dacă respectiva casă de marcat, care l-a eliberat, este conectată la ANAF. În cazul în care nu apare, raportarea ar putea fi premiată de stat cu o sumă de bani, susține Observator.
Citește și : ANAF şi ASF acuzate de COTAR că favorizează ilegal marii asiguratori
„Mi se pare o iniţiativă superbă împotriva combaterii evaziunii fiscale”, crede un român. „Nu cred că stă cineva să scaneze bonul fiscal, să-l pârască pe agentul economic. Nu foarte multă lume ştie cum arată o casă de marcat fiscalizată. Nu mai bine ar fi ca ANAF-ul să se restructureze”, spune un altul.
Există deja în Grecia această măsură, iar statul oferă recompense începând de la 100 de euro. Banii intră în 24 de ore în contul personal și pot ajunge chiar până la 1.000 de euro.
„Care a depistat această formă de evaziune fiscală primeşte sume de bani în 24h în contul personal care pot ajunge la 1.000 euro, în funcţie de dimensiunea rulajelor înregistrate de acea casă de marcat şi afacerea care practic face evaziune fiscală”, spune Iancu Guda, specialist economic Observator.
Citește și : ANAF scoate la vânzare maşini confiscate, cu preţuri între 300 şi 19.000 de euro. care sunt licitaţiile din iulie
Dragoș Anastasiu susține că plățile online pot fi stimulate și prin alte metode, precum impunerea unei cote mai mari de TVA pentru plățile cash.
„Cum să stimulăm plățile online? De la a cere bonurile ca și lucru foarte simplu, până la a face tombole, până la a avea cote diferite. Să fie o cota mai mare de TVA pentru plățile cash, de exemplu. Deci sunt multe variante”, a declarat Dragoş Anastasiu, vicepremier pentru reformă.