Cota standard TVA crește de la 19% la 21%, iar cotele reduse ajung la 11%. Această modificare va duce la scumpiri la alimente, servicii, transport, vacanțe sau restaurante, arată o analiză realizată de profit.ro.
De asemenea, o dată cu TVA, accizele pentru carburanți, tutun, alcool și zahăr vor crește, aducând încă 1,5 miliarde lei la buget în 2025, iar în 2026 veniturile din aceste accize ar putea fi triple, de aproximativ 5 miliarde.
Citeşte şi: Românii care îi toarnă pe evazioniști la ANAF ar putea primi bani, direct pe telefonul mobil
Pensionarii cu venituri lunare peste 3.000 de lei vor plăti o contribuție de 10% la sănătate (CASS) pentru suma care depășește acest prag. Astfel, aproximativ 1,78 milioane de pensionari vor fi afectați, iar contribuțiile lor vor aduce la buget peste 1,3 miliarde lei până la sfârșitul anului. În medie, fiecare dintre aceștia va pierde aproximativ 775 de lei în cele cinci luni rămase din 2025.
Citește și: ANAF şi ASF acuzate de COTAR că favorizează ilegal marii asiguratori
Impactul total asupra consumatorilor va fi vizibil rapid, prin creșteri de prețuri la bunuri de larg consum și servicii. Guvernul mai pregătește și alte măsuri fiscale pentru 2026, inclusiv creșteri ale taxelor locale, care ar putea aduce bugetului circa 6 miliarde de lei, și ale impozitului pe dividende.