Cătina este fructul care a devenit tot mai atractiv pentru fermierii români. Apreciat în România pentru proprietățile sale terapeutice, este din ce în ce mai căutat și în Europa, iar cererea este în continuă creștere.
Tot mai mulți agricultori au ales să cultive cătină în locul culturilor tradiționale, afectate de condițiile climatice imprevizibile. Supranumit „aurul portocaliu al naturii”, fructul este bogat în vitamine, minerale și antioxidanți și este extrem de valoros pentru sănătate.
Printre oamenii care au mizat pe această afacere se numără și Ilie Potecaru, fermier din județul Gorj. El a început să cultive cătină pentru a-și ajuta tatăl bolnav de cancer, iar după ce a descoperit beneficiile pe care le ascunde fructul, a investit în cea mai mare plantație de acest tip din Europa de Est.
„E o poveste întreagă. Ideea e că tatăl meu trăiește și azi, e sănătos tun. Acum, deja e pasiune”, a declarat Ilie Potecaru, citat de Observator News.
Din plantația sa, fructele sunt transformate în sucuri, siropuri, ceaiuri și marmelade, produse care ajung atât pe piața internă, cât și în țări precum Franța, Germania, Japonia și Emiratele Arabe Unite. Cel mai căutat produs este nectarul de cătină cu miere, considerat un adevărat superaliment.
„Cel mai cerut produs este nectarul de cătină cu miere. Anul acesta estimăm să vindem peste 8.000 de litri doar în Dubai”, a spus antreprenorul.
Cătina este o plantă rezistentă la schimbările climatice, ceea ce o face ideală pentru o agricultură sustenabilă. Mai mult, cererea de cătină la nivel global crește constant, ceea ce oferă fermierilor o alternativă în fața secetei.
Fructele de cătină conțin vitaminele A, C, E, K, B1, B2, PP, acid folic, potasiu, fier, zinc și magneziu. Sunt bogate în antioxidanți, acizi grași Omega-6 și compuși care contribuie la scăderea colesterolului „rău” și protejarea inimii. De asemenea, ajută la întărirea imunității, combat oboseala și contribuie la prevenirea infecțiilor.