În martie 2021, la scurt timp de la preluarea mandatului la Primăria Capitalei, Nicușor Dan a declarat că instituția nu va mai aloca bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului, ca o delimitare clară de practica fostei administrații, care a alocat zeci de milioane de lei din bugetul public pentru construcția catedralei.
Inițiativa sa a fost percepută ca o acțiune de echilibrare a politicilor bugetare, dar și ca o dovadă că nu are o relație apropiată cu religia ortodoxă. Apropierea și întâlnirile cu părintele catolic Francisc Doboș au întărit pentru unii această opinie.
Ioan Barbu, unchiul lui Nicușor Dan, a confirmat însă că președintele este botezat creștin-ortodox și că „are o relație bună cu Dumnezeu”, dar nu este un credincios practicant.
„Nicușor a fost ortodox de când îl știu, și el a fost botezat, la fel copiii lui, se ducea și pe la Patriarhie. Este credincios, dar nu era practicant, se ducea din când în când la biserică, atunci când avea timp.
Apoi nu a mai avut, au apărut copiii, problemele cu Primăria. Iar acum, de când e președinte, de-abia o să aibă răgaz să bea un pahar cu apă între atâtea întâlniri câte o să aibă în fiecare zi”, a dezvăluit unchiul lui Nicușor Dan pentru Fanatik.
Unchiul președintelui a dezvăluit că la moartea tatălui său, în luna ianuarie a acesui an, Nicușor Dan săa ocupat perosnal de toate detaliile, inclusiv de organizarea parastaselor, conform tradiției ortodoxe.
„Acum ne pregătim să-i facem parastas de 6 luni, cred că pe 21 sau pe 22 iulie o să fie. M-a sunat Nicu (Nicușor Dan, n.r.) și mi-a spus că o să vină. A fost și la pomana de șase săptămâni, că și asta e importantă”, a mai spus bărbatul.
Tema religiei lui Nicușor Dan a fost abordată și în campania electorală, fiind considerat unul dintre „punctele slabe” ale acestuia, mai alez într-o țară cu o majoritate ortodoxă clară. Într-una dintre rarele sale declarații pe această temă, Nicușor Dan a explicat legătura sa cu Dumnezeu.
„Da, cred în Dumnezeu, da, sunt creştin ortodox, da, încerc să-mi educ copiii în această direcție, însă cred că credinţa este ceva intim şi mai cred că s-a abuzat prea mult de asocierea cu Biserica în zona politică. Cred că în momentul în care tu faci politică agăţându-te de Biserică, de fapt, profanezi şi nu faci nici una şi nici alta”, a spus acesta.
El a mai spus că familia l-a influențat încă din copilărie și că simțea o conexiune specială cu divinitatea.
„Adevărul este că mi-am botezat copiii, pentru că suntem creștin-ortodocși. Când eram mic, părinții și bunicii ne spuneau să nu vorbești cu păcat.
Și asta mă roade. Cum e posibil ca sute de mii de oameni care au un om în față care spune da, mi-am botezat copiii, fără vreo dovadă, să creadă contrariul?
Cum pot să meargă să vorbească cu păcat? Nu pot să înțeleg”, a explicat Nicușor Dan, referindu-se la dezinformarea care circula în spațiul public.