Ilie Bolojan, pe modelul disponibilizărilor de la Senat, începe concursurile pe post şi la Guvern. Premierul a solicitat începerea demersurilor și pentru restructurarea activității Secretariatului General al Guvernului, care are în subordine inclusiv RA-APPS, Transgaz și Transelectrica.
Conform Profit.ro, Bolojan vrea să dea un exemplu celorlalte ministere în ce privește restructurarea aparatului de lucru al Guvernului și va anunța în scrut timp măsurile în acest sens.
Măsura luată de Guvernul Bolojan este similară cu cea din 2009 a Guvernului Boc, care a anunțat o reducere de 40-50% a personalului de la Cancelarie. De fapt, fostul premier Emil Bo, a remarcat, la Congresul PNL, că România se întoarce la măsurile dure luate în timpul crizei în mandatul său. În plus, Ilie Bolojan a făcut acelaşi lucru în calitate de preşedinte al Senatului, chiar dacă majoritatea din cei disponibilizaţi şi-au găsit loc de muncă imediat în alte structuri ale statului.
Mai mulți funcționari publici de la Palatul Victoria au fost acum informați să se pregătească ca în perioada următioare să dea concurs pe post, în contextul în care, potrivit surselor Profit.ro, o restructurarea a Cancelariei era pregătită încă de la interimatului lui Cătălin Predoiu în fruntea Guvernului, când era prevăzută o reducere cu cel puțin 10% a posturilor.
În urma evaluării obținute la aceste concursuri, sunt vizate acum desființarea a circa 30-40% din posturi în unele departamente, cu concedierea celor care nu vor obține rezultate satisfăcătoare la concurs.
”Prin restructurarea de la Guvern, prim-ministrul vrea să dea un exemplu celorlalte ministere pentru a demara propria restructurare. Angajații anumitor departamente au fost deja anunțați că vor urma concursuri pe post, estimându-se că schema de personal trebuie redusă cu 30-40%”, au arătat sursele citate. Potrivit angajaților de la Secretariatul General al Guvernului, există în derulare o analiză de restructurare și eficientizare a departamentelor și din această structură de la Palatul Victoria, premierul Bolojan solictând acest lucru după preluarea mandatului.
Un prim compartiment care ar putea fi eliminat la SGG este Corpul înalților funcționari publici, înființat în 2012 de Emil Boc. Aceste este un corp de ”rezervă” unde sunt transferați de obicei foști prefecți sau foști demnitari din ministere și care, în prezent, numără puțin peste 20 de persoane.
Restructurarea aparatului guvernamental ar urma să țină cont și de încărcarea cu sarcini a diferitelor departamente, existând cazuri unde există, totuși, deficit de personal și unde ar trebui, de fapt, aduse resurse umane suplimentare.
Pe de altă parte, în astfel de cazuri, reducerea de personal nu va putea fi efectuată fără modificarea legislației, iar acest lucru va mai dura. Premierul a anunțat deja un alt pachet de măsuri în vederea reducerii deficitului bugetar, printre care se numără reforma resursei umane, începând cu o analiză a schemelor de personal din toată administrația publică (inclusiv locuri vacante) și reorganizare, stabilire de scheme maximale, aceste modificări legislative ar putea fi adoptate luna aceasta.