Titularizare 2025. Concurență mare anul acesta. Cel mai mare număr de candidați din promoția curentă din ultimii 17 ani care vor să se angajeze în școli și grădinițe

Peste 7.400 de candidați din promoția curentă vor da concursul de Titularizare, a anunțat Ministerul Educației într-un comunicat de presă. Față de anul trecut numărul candidaților care au dat examen a crescut cu aproape 900. În total, 39.700 de candidați vor susține marți proba scrisă.
Alina Costache
15 iul. 2025, 08:51
Titularizare 2025. Concurență mare anul acesta. Cel mai mare număr de candidați din promoția curentă din ultimii 17 ani care vor să se angajeze în școli și grădinițe

Peste 39.700 de candidați, care au obținut la inspecțiile speciale la clasă sau la probele practice minimum nota 5, pot participa, marți, la proba scrisă organizată în cadrul concursului național pentru ocuparea posturilor/catedrelor didactice vacante/rezervate din învățământul preuniversitar.

Peste 7.400 dintre candidați sunt absolvenți ai studiilor liceale pedagogice, postliceale, universitare de licență, de masterat sau ai departamentelor pentru pregătirea personalului didactic din promoția curentă, a anunțat Ministerul Educației.

Citește și: REZULTATE DEFINITIVAT 2025. Ce note s-au luat în anul în care se anunţă concedieri masive în învăţământ

Concursul de Titularizare constă în susținerea unei inspecții speciale la clasă sau a unei probe practice și, ulterior, a probei scrise.

Proba de marți se desfășoară începând cu ora 9:00, în 121 de centre de concurs din 41 de județe și din București.

Inițial, s-au înscris peste 41.300 de candidați, dintre care peste 7.700 de absolvenți ai studiilor liceale pedagogice, postliceale, universitare de licență, de masterat sau ai departamentelor pentru pregătirea personalului didactic din promoția curentă. În perioada de înscriere, candidații au avut posibilitatea de a depune/transmite dosare de înscriere în mai multe județe, a precizat MEC.

Citește și: Concedieri masive în învăţământ. Profesorii-suplinitori, primii sacrificaţi din septembrie

Arondarea disciplinelor de concurs fiecărui centru în parte este anunțată de fiecare Inspectorat școlar pe site-ul propriu.

Durata probei scrise este de patru ore și poate fi prelungită cu una-două ore în anumite situații speciale – pentru candidații nevăzători, ambliopi sau cu anumite deficiențe de vedere ori în situația în care susținerea acesteia implică dictarea conținutului de către un candidat cu anumite deficiențe către un profesor asistent de altă specialitate decât cea la care se desfășoară proba respectivă.

În aceste cazuri, comisiile județene de organizare și desfășurare a concursului asigură condiții de egalizare a șanselor pentru candidații cu deficiențe prin adaptarea procedurilor de redactare a lucrărilor la subiectele de concurs, în funcție de particularitățile individuale și de cele specifice deficienței respective, cu informarea Ministerului Educației și Cercetării. Au fost transmise informări din 13 județe și în București în care s-au prezentat astfel de situații speciale pentru 33 de candidați.

În cadrul concursului sunt testate cunoștințele de specialitate și didactica specialității, în baza unor programe specifice, aprobate prin ordin al ministrului.

Subiectele pentru cele 119 discipline, traducerea acestora în limbile minorităților naționale și baremele de evaluare sunt asigurate de Centrul Național pentru Curriculum și Evaluare și vor fi publicate în cursul zilei de marți, după susținerea probei scrise, pe site-ul subiecte.edu.ro.

Cei mai mulți candidați s-au înscris pentru susținerea probei scrise la disciplina specifică pentru învățământul preșcolar cu predare în limba română – peste 8.300 de candidați; disciplina specifică pentru învățământul primar cu predare în limba română – peste 6.100 de candidați; educație fizică și sport – profesori – peste 3.600 de candidați; limba și literatura română – peste 2.300 de candidați; limba engleză – peste 2.000 de candidați.

Lucrările scrise vor fi evaluate digitalizat în centre constituite la nivel național pe discipline.

Primele rezultate la proba scrisă vor fi afișate, pe 22 iulie, la sediile Inspectoratelor școlare și pe site-ul dedicat. Contestațiile se depun la sediile Inspectoratelor școlare județene sau prin mijloace electronice (la adresele comunicate public de fiecare inspectorat școlar), pe 22 iulie, după afișarea rezultatelor, până la ora 21:00, respectiv pe 23 iulie, până la ora 12:00.

Rezultatele finale se afișează la sediile Inspectoratelor școlare județene și pe site-ul anterior menționat pe 30 iulie.

Repartizarea candidaților pe posturile didactice de predare vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată, în ordinea descrescătoare a mediilor de repartizare, se va realiza în ședințe publice organizate de inspectoratele școlare în perioada 31 iulie – 1 august.

Organizarea și desfășurarea probei scrise sunt asigurate de Inspectoratele școlare, prin Comisiile județene de organizare și desfășurare a concursului, iar coordonarea metodologică revine Ministerului Educației și Cercetării.

Sălile de multiplicare a subiectelor, sălile de concurs și sălile în care își desfășoară activitatea comisiile de concurs, comisiile de evaluare a lucrărilor scrise și comisiile de soluționare a contestațiilor la proba scrisă sunt dotate cu camere de supraveghere audio-video.

DailyBusiness
Autostrăzile A7 și A8, scoase din PNRR. Guvernul caută urgent finanțare alternativă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Inna, mai mult goală la „Beach, Please”! Cât a costat ținuta cu care a înnebunit internetul! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Clasament devastator! O companie low-cost preferată de români, în topul celor mai slabe linii aeriene
Capital.ro
Taxă pentru pensionari. Se achită obligatoriu în toată țara. Ministrul Muncii a anunțat: Afectează veniturile a peste 1,7 milioane de români
Playtech.ro
S-a aflat de ce au zburat Nicuşor Dan şi fiica sa la Milano, de fapt. A fost un mare sacrificiu pentru preşedinte
DailyBusiness
Ce salariu are Dan Turturică, şeful TVR. În 2024, instituţia a cerut 32,2 milioane de euro la rectificarea bugetară
Adevarul
Cum sfidează nepotul lui Fidel Castro regimul de la Havana: „Eliberați diavolul”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
O nouă obligație pentru șoferi. Riscă să rămână fără permis
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul criminalului din Mureș. O femeie a fost reținută după o glumă pe TikTok
Cancan.ro
S-a aflat abia acum motivul pentru care Emil Gânj ar fi ucis-o, de fapt, pe Anda: 'El n-a suportat asta'
Playsport.ro
Cine este omul din umbra lui Selly, co-organizator la “Beach, Please”, cu care a făcut 10 milioane de euro. George...
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Judecătorii au luat decizia definitivă azi, 15 iulie. Este oficial
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
VIDEO „Ne dă în cap și pleacă!” Emil Gânj a amenințat familia Andei. Criminalul din Mureș a băgat frica în localnici: „A spus că mai are încă două persoane de achitat”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Călin Georgescu, păzit bine la Tribunalul București! Imagini intrate în posesia Mediaflux de la declarații
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine stinge lumina de la NASA? Despre cum dispar schimbările climatice din fața ochilor publici