„Măsura în care pachetul anunţat îmbunătăţeşte perspectivele de stabilizare a datoriei şi începe reconstrucţia credibilităţii fiscale se va reflecta, de asemenea, în evaluarea noastră privind impactul macroeconomic şi riscurile potenţiale de implementare. După cum am subliniat după alegerile prezidenţiale din mai, reducerea deficitului şi stabilizarea datoriei sunt esenţiale pentru ratingul suveran”, a transmis Fitch într-un comunicat.
Pachetul de consolidare fiscală a fost aprobat pe 7 iulie de noul executiv de la București, condus de premierul Ilie Bolojan și susținut de o coaliție pro-europeană formată din patru partide, care deține o majoritate confortabilă în Parlament. Potrivit Guvernului, măsurile vor avea un impact bugetar estimat la 1,1% din PIB în 2025 și 3,5% din PIB în 2026. Reforma include atât măsuri de creștere a veniturilor, cât și reduceri de cheltuieli, cu o primă etapă de aplicare începând cu 1 august, urmată de noi măsuri de la 1 ianuarie 2026.
Fitch semnalează că actualul context politic este mai stabil față de cel de la finalul anului trecut, când guvernul precedent a încercat să implementeze un pachet similar, într-un climat tensionat generat de anularea alegerilor prezidențiale programate pentru noiembrie 2024. În urma reluării scrutinului în luna mai, centristul pro-european Nicușor Dan a fost ales președinte, iar noua coaliție guvernamentală a acordat prioritate consolidării fiscale.
Citeşte şi: Suma uriașă investită de un român în titluri Fidelis. Ce profit va face din dobândă
„O consolidare fiscală semnificativă va pune presiune asupra creşterii economice, iar riscurile de implementare nu pot fi excluse. Peste jumătate din veniturile suplimentare prevăzute pentru acest an provin din majorarea cu două puncte procentuale a cotei standard de TVA, la 21% şi din unificarea cotelor reduse de 5% şi 9% într-o cotă unică de 11%, începând din august. Aceasta va antrena o inflaţie mai ridicată, erodând suplimentar veniturile reale”, avertizează agenția.
Fitch atrage atenția asupra potențialelor efecte negative pe termen scurt ale măsurilor, în special în ceea ce privește inflația și consumul intern, însă subliniază că eforturile de reducere a deficitului și de stabilizare a datoriei publice sunt fundamentale pentru evitarea unei retrogradări a ratingului.
În prezent, toate cele trei mari agenții de rating – Fitch Ratings, S&P Global Ratings și Moody’s – mențin perspectiva „negativă” asupra ratingului de țară al României, ceea ce înseamnă că țara se află la doar un pas de retrogradarea în categoria „junk” (nerecomandat pentru investiții).