În agitația din zilele noastre, spălatul lenjeriei de pat reprezintă una dintre treburile care ajunge des să fie amânată. Însă, un specialist în microbiologice avertizează că acest obicei poate avea un impact negativ asupra sănătății.
Dr. Primrose Freestone, profesor de microbiologie clinică la Universitatea din Leicester, susține că lenjeria de pat ar trebui spălată o dată pe săptămână, fără excepție. Mai mult, dacă transpiri abundent în somn, ai fost bolnav ori dormi alături de animale de companie, frecvența ar trebui crescută și mai mult.
Conform specialiștilor, spălatul lenjeriei nu înseamnă numai curățenie, ci și sănătate. Acest obicei banal îndepărtează sebumul, microbii, alergenii, transpirația și celulele moarte ale pielii, prevenind astfel infecțiile, iritațiile și reacțiile alergice.
„De multe ori ne concentrăm pe câte ore dormim, dar uităm cât de important este mediul în care dormim”, a explicat profesorul Freestone.
„Spălarea regulată a lenjeriei elimină amestecul de transpirație, celule moarte, praf și microbi care se adună în fiecare noapte, reducând astfel riscul de infecții, alergii și mirosuri neplăcute.”, a mai spus acesta.
Pe timpul nopții, corpul nostru elimină mii de celule moarte, produce sebum și poate transpira până la jumătate de litru, chiar dacă am făcut duș înainte de culcare.
Combinația de transpirație și uleiuri devine un teren ideal pentru dezvoltarea microorganismelor, invizibile ochiului liber. Pielea noastră este gazda a milioane de bacterii și ciuperci, care se transferă cu ușurință pe așternuturi, perne și pilotă în timpul somnului.
Cu timpul, acumularea acestor bacterii poate duce la apariția acneei, eczemelor, mâncărimilor sau chiar a simptomelor de astm. Cu toate că transpirația nu are miros, bacteriile o descompun, generând substanțe urât mirositoare, de aici apărând și mirosul corporal. Pentru a preveni astfel de probleme, lenjeria ar trebui spălată la cel puțin 60 de grade, cu detergent, o dată pe săptămână.
Anumite ciuperci precum Aspergillus fumigatus, au fost descoperite în pernele folosite și pot provoca infecții pulmonare grave la persoanele cu imunitate scăzută.
O altă ciupercă periculoasă este Cnadida albicans, aceasta provocând candidoză bucală, infecții urinare sau vaginale și supraviețuind pe țesături până la o lună.
Mai mult, experții susțin că pentru a distruge bacteriile din interior, pernele pot fi puse la înghețat, în congelator, timp de 8 ore.
Citește și: Metoda japoneză care alungă insomnia în doar două minute. În ce constă tehnica 4-7-8