Planul premierului Bolojan prevede reorganizări dure, inclusiv concedieri prin concurs. Angajații vor fi nevoiți să susțină o evaluare sub forma unui examen pentru a-și păstra locul de muncă. Totuși, acest mecanism a stârnit nemulțumiri în rândul personalului guvernamental.
„Ce garanție avem noi că dacă se face un concurs nu vor fi avantajați cei care trebuie să rămână? De unde știm că nu vor fi concursuri trucate, cu întrebări date înainte?”, au declarat, sub protecția anonimatului, angajați din Guvern pentru Libertatea.
În pofida intențiilor declarate de eficientizare, deciziile Executivului sunt văzute de unii ca fiind contradictorii. Premierul Bolojan intenționează să înființeze un nou Departament pentru Digitalizare în subordinea sa directă, în cadrul Cancelariei, în paralel cu Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), instituție care are deja atribuții în acest domeniu.
„Din punctul meu de vedere, aceasta este o ipocrizie. În timp ce domnul premier anunță că vrea eficientizare, a fost inclus în pachetul 2 de măsuri înființarea unui departament pentru digitalizare. Păi, acest lucru înseamnă că se vor înființa noi posturi”, a transmis un angajat al Guvernului, sub rezerva anonimatului.
Printre structurile afectate se numără și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă. Din aproximativ 20 de angajați, jumătate riscă să fie disponibilizați, iar ceilalți vor fi transferați la Ministerul Mediului. Surse din Guvern susțin că această structură va fi „rasă” complet.
Nemulțumiri există și în legătură cu procedura de recrutare declanșată de Secretariatul General al Guvernului, care vizează aducerea prin transfer a unui director de resurse umane din afara instituției. Decizia a fost criticată intern, în contextul în care exista posibilitatea delegării atribuțiilor unui angajat din cadrul actualei Direcții de HR a SGG.
„În timp ce se vehiculează restructurări la guvern, domnul Radu Oprea, secretar general, vrea un director de HR din altă instituție, cu toate că avea la îndemână instrumentul de a delega atribuțiile unui angajat din cadrul direcției de HR a Secretariatului. Nu înțelegem deloc rațiunea din spatele acestei decizii”, au declarat surse guvernamentale publicaţia citată.
Șeful Cancelariei prim-ministrului, Mihai Jurca, a fost la rândul său criticat pentru lipsa de transparență privind criteriile de disponibilizare.
„Știm că au fost angajați care l-au întrebat care sunt prioritățile, pe ce criterii se fac disponibilizările, iar răspunsul domnului Mihai Jurca a fost simplu: «Cum adică? Ce nu înțelegeți? Prioritățile sunt tăierile»”, a relatat un funcționar guvernamental.
Nici Departamentul Comunicare nu scapă de restructurare. Din cele 25 de posturi existente, doar 15 vor mai rămâne active, restul urmând să fie desființate.
Măsurile de reducere a personalului sunt motivate de necesitatea reducerii cheltuielilor publice, în contextul în care România a înregistrat în 2024 cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, de 9,3% din PIB. În acest sens, reorganizarea aparatului guvernamental este una dintre principalele direcții de acțiune ale premierului Bolojan.