SOLIS Hyperion, visul solar al studenților români: de la atelierul din Cluj la competiția mondială din Australia

Cu nopți nedormite, zeci de ore în atelier și o viziune care îmbină știința cu pasiunea, o echipă de studenți de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a scris istorie în ingineria românească.
Filip Stan
17 iul. 2025, 12:19
SOLIS Hyperion, visul solar al studenților români: de la atelierul din Cluj la competiția mondială din Australia

Studenţii români au lansat oficial SOLIS Hyperion, cel mai avansat vehicul solar creat vreodată de echipa lor, și se pregătesc să reprezinte România la prestigioasa competiție Bridgestone World Solar Challenge 2025, ce va avea loc în inima Australiei. Recent, echipa SOLIS a fost înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, ediția 2025, derulată la nivel național de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

SOLIS Hyperion va lua startul alături de alte 36 de echipe din 18 țări, într-o cursă de anduranță de peste 3.000 de kilometri, traversând deșertul australian de la nord la sud, doar cu energie solară și o baterie de 3 kWh. Vehiculul atinge peste 90 km/h – o premieră pentru proiectul clujean, care marchează un nou nivel de performanță pentru tinerii ingineri.

Echipa SOLIS dezvoltă soluţii pentru energia viitorului. Cum funcţionează Hyperion, maşina alimentată de panouri fotovoltaice

„E ultima noastră șansă de testare în România. Mâine Hyperion pleacă spre Australia”, spune Ștefan, unul dintre membrii echipei, în timp ce vehiculul este demontat pentru transport – fără roți, fără motor, ambalat cu grijă pentru a fi trimis cu camionul în Amsterdam și apoi, cu avionul, la Darwin, punctul de plecare al cursei.

Peste 25 de studenți din specializări diferite – de la mecanică și electronică, până la media și management – au contribuit la crearea vehicului Hyperion. Printre ei și Ștefania, mezina echipei, care, la doar 17 ani, dovedește că vârsta nu e un obstacol atunci când pasiunea e sinceră.

„Inițial am vrut doar să dau o mână de ajutor. Apoi am mers cu echipa într-o competiție în Belgia, care m-a făcut să îmi dau seama că ingineria poate fi fascinantă, chiar și pentru cineva care până atunci nu știa ce e un PCB sau un MPPT”, povestește Ștefania.

Echipa SOLIS este împărțită în patru departamente – electric, software, mecanică și comunicare – și fiecare tânăr implicat în proiect învață nu doar tehnologie, ci și ce înseamnă munca în echipă, asumarea greșelilor, căutarea soluțiilor și perseverența.

„Munca la SOLIS nu se măsoară doar în ore, ci în efortul psihologic pe care îl investești. Te întrebi constant dacă ai făcut totul cum trebuie, dacă ai comunicat bine cu colegii”, spune Tudor, unul dintre membri.

În spatele acestui proiect stă Ștefan Breban, profesor la Universitatea Tehnică din Cluj, care a adus ideea vehiculelor solare în România, inspirat de anii de studiu petrecuți în Franța. Așa a luat naștere echipa SOLIS, în 2018, devenită acum un exemplu de inovație și excelență.

„Sunt foarte mândru de reușita lor. Un astfel de proiect dezvoltă competențe diverse – îi formează nu doar ca ingineri buni, ci și ca manageri capabili”, spune profesorul.

Record mondial la doar 13 ani: Cine este Ianis Scutaru, elevul român supranumit „Geniul codului Morse”

Proiectul SOLIS a fost recent inclus în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, ediția 2025, derulată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României. Este o recunoaștere a impactului pe care acești tineri îl au în societate, prin inovație, curaj și viziune.

„Ne vedem în Australia!”, strigă toată echipa, în spatele lui Hyperion – un vis devenit realitate, alimentat de soare și de speranța unei generații care nu așteaptă viitorul, ci îl construiește.

 

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Drama teribilă din viața unei vedete Pro TV. Mărturisiri dureroase și momente înfiorătoare ale unui om adorat de milioane de români
Capital.ro
Marea actriță a murit. A fost o stea a teatrului, o forță: Odihnește-te în pace!
Playtech.ro
Fructul cu de două ori mai mult potasiu decât bananele. Este numit aurul deşertului şi nu degeaba
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Gata de inaugurare: ultimele detalii pregătite la un important tronson din Autostrada Moldovei
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Puțini români știu diferența. Cum diferă gelato de înghețată
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
kanald.ro
Mihaela Rădulescu, primul mesaj după moartea lui Felix Baumgartner: ,,Nu am cuvinte”. Vedeta a postat totul pe Instagram
Cancan.ro
Italienii au descoperit cauza reală a prăbușirii parapantei lui Felix Baumgartner! Ce motase pe ea iubitul Mihaelei Rădulescu
Playsport.ro
Camera de filmat instalată de Felix Baumgartner, vinovată de moartea parașutistului? Detaliul care schimbă...
Capital.ro
Veste tristă pentru Elena Udrea? A aflat exact după ce a ieșit din închisoare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Reacția prezentatoarei TV, care are un iubit cu 11 ani mai tânăr, după ce a fost acuzată că e „vulgară”
stirilekanald.ro
Țara europeană în care pacienții cu boli terminale pot să pună capăt suferinței. În ce condiții se permite moartea asistată
Gigi Becali, prima reacție după ce Elena Udrea a fost eliberată. Cum a ajutat-o în închisoare: „Am fost la ea cu o comisie, e o femeie mai puternică decât zece bărbați”
MediaFlux
Sindicatele critică măsurile de austeritate anunțate de Bolojan! „Un experiment periculos”
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Din asasin, ghid turistic: cum și-a schimbat viața un mafiot italian