Cadastru și intabulare 2025. Procesele de cadastru și intabulare trebuie înțelese de toți cei care au sau doresc să își cumpere o proprietate, deoarece ele sunt menite să garanteze dreptul fundamental al cetățeanului la propria locuință.
Cadastrul este un sistem unitar și obligatoriu de evidență tehnică, economică și juridică a tuturor imobilelor de pe teritoriul țării. Este, practic, o bază de date care înregistrează fiecare teren și clădire de la nivelul țării noastre.
Informațiile introduse în cadastru sunt precise și se referă la proprietarul sau deținătorul imobilului, poziția sa geografică, folosința imobilului, dimensiunile și suprafața acestuia.
Cadastrul, folosindu-se de măsurători exacte și de reprezentări cartografice, identifică și descrie imobilele în mod exact, pentru a elimina orice confuzie legată de amplasarea și limitele proprietăților.
Pentru a realiza cadastrul, trebuie angajat un expert autorizat, adică un inginer sau un topograf autorizat de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI). Acesta va efectua măsurătorile și va colecta documentele necesare.
Pentru cadastru, este nevoie de următoarele documente:
Expertul face măsurătorile folosindu-se de instrumente speciale și tehnologii moderne, apoi le transcrie în planuri și schițe, pe baza cărora se va realiza documentația cadastrală, ce include planurile de amplasament, releveele și alte informații tehnice.
Documentația cadastrală se depune la biroul teritorial al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI), unde va fi verificată, apoi aprobată. În urma aprobării, imobilul este înregistrat în baza de date cadastrală, următorul pas după cadastru fiind intabularea.
Intabularea reprezintă „înscrierea definitivă a dreptului de proprietate (sau a altor drepturi reale, precum uzufructul sau ipoteca) în Cartea Funciară”, care presupune mai mulți pași.
Acte necesare intabulare 2025:
Actele cerute diferă de la o situație la alta, astfel că este recomandată consultarea unui notar.