Succesiune 2025. Termenul de succesiune se referă la transmiterea bunurilor unei persoane prin moștenire, care se stabilește fie conform legii, fie prin testament. Aceasta reprezintă modalitatea prin care rudele unei persoane pot beneficia de bunurile rămase după decesul acesteia.
Există câteva excepții de la succesiune, anumite categorii de oameni fiind exceptați de la acest drept, și anume:
Moștenitorul care este depărtat de la succesiune ca nedemn este obligat de a întoarce toate fructele și veniturile a căror folosință a avut-o de la deschiderea succesiunii.
Moștenirea revine moștenitorului la data la care persoana pe care o moștenește moare. Nu este necesar niciun act explicit de acceptare a moștenirii.
Citește și : CADASTRU 2025. Ce trebuie să faci pentru a beneficia de cadastru gratuit
În cazul în care un moștenitor indică prin comportamentul său că dorește să devină moștenitor, se consideră că a acceptat în mod tacit moștenirea. Mai mult, dacă un moștenitor nu și-a exercitat dreptul de renunțare la moștenire în termenul stabilit, se consideră că a acceptat moștenirea în mod fictiv.
Când obiectul care urmează să fie moștenit este un drept de proprietate sau orice alt drept real asupra unui bun imobil, actul de acceptare a moștenirii sau certificatul de moștenitor trebuie înscris în registrul actelor sau în cartea funciară, iar moștenitorul va dobândi dreptul real cu efect retroactiv de la data decesului persoanei pe care o moștenește, aceasta fiind singura excepție de la principiul dobândirii automate a patrimoniului succesoral.
Moștenitorii au timp un an de la data decesului pentru a accepta sau renunța la moștenire, iar dacă nu manifestă nicio intenție în acest an, se consideră că moștenirea lor a fost acceptată tacit.
Dezbaterea moștenirii are loc la notar, înainte de a se ajunge în instanță pentru probleme mai complexe. Documentele necesare sunt următoarele:
Dacă este un caz mai complex, mai pot fi necesare și următoarele acte:
După trecerea prin această procedură se eliberează certificatul de moștenitor, care este autorizat de instanța competentă în materie de succesiune și conține informațiile referitoare la succesiune.
Părțile terțe care efectuează tranzacții cu bună-credință cu partea indicată ca moștenitor în certificatul de moștenitor sunt protejate, având în vedere că certificatul de moștenitor este înscris autentic.
Moștenitorii legali, conform Codului Civil, sunt împărțiți în următoarele categorii, în ordine:
În cazul în care există rude din clasa I și acestea nu renunță la drepturile lor, rudele care aparțin celorlalte clase nu vor avea drept de moștenire legală.
Averea unei persoane decedate se împarte egal între rudele din aceeași clasă și același grad de rudenie, însă fiecare clasă de moștenitori va trebui să împartă moștenirea cu soțul supraviețuitor.
Moștenitorul răspunde cu averea sa personală pentru datoriile moștenirii și poate, în termenul prevăzut pentru renunțarea la moștenire, să declare la secretariatul instanței competente în materie de succesiune că a acceptat succesiunea sub beneficiu de inventar.
În acest caz, moștenitorul sub beneficiu de inventar răspunde pentru datoriile moștenirii în limita valorii bunurilor din patrimoniul succesoral.
Moștenitorul sub beneficiu de inventar este obligat să inventarieze bunurile din patrimoniul succesoral în termen de patru luni. Patrimoniul succesoral se referă la un ansamblu de bunuri diferit de patrimoniul personal al moștenitorului.
Moștenitorul sub beneficiu de inventar are obligația de a-i plăti mai întâi pe creditorii moștenirii și apoi pe legatari, iar în cazul actelor de renunțare la bunurile moștenirii, moștenitorul sub beneficiu de inventar este obligat să ceară permisiunea instanței competente în materie de succesiune, conform E-juridic.
Moştenitorii legali răspund pentru datoriile defunctului numai în limita valorii bunurilor moștenite, astfel că dacă se moștenește o casă evaluată la 100.000 de lei, dar datoriile sunt 150.000 de lei, se va plăti până la 100.000 de lei.
Costurile generate de succesiune se împart între toți moștenitorii, proporțional cu cota pe care o moștenesc.
În cazul în care această succesiune este dezbătută la notar, costurile sunt mai mici decât în instanță, dar nu zero. Dacă dezbateți succesiunea în termen de doi ani de la deces, sunteți scutiți de impozitul de 1% din valoarea bunurilor.
Citește și : Ce fac toți tinerii căsătoriți la 8 zile de la cununie? Puțini știu de ce. Un preot vine cu explicații
Taxa pentru succesiune la notar este stabilită în Grila Notarilor, în funcție de valoarea bunurilor primite prin succesiune. Astfel, pentru o moștenire a unui apartament de 100.000 de euro, taxa succesorală va fi de aproximativ 6.000 de lei. Taxa pentru trecerea imobilului în cartea funciară, în cazul în care se face carte de succesiune, este de 800 de lei.
Totuși, succesiunea poate fi evitată prin donația efectuată în timpul vieții sau prin contract de întreținere.