Roboţii ar putea primi, în curând, simţ tactil

Roboţii ar putea primi în curând un simţ tactil, conform unei echipe de cercetători care a anunţat că a dezvoltat un nou senzor flexibil, care poate detecta temperatura, presiunea şi umiditatea în mod simultan şi cu multă acurateţe.
Cristina Dinu
22 iul. 2013, 15:44
Roboţii ar putea primi, în curând, simţ tactil

Pe lângă folosirea sa pentru îmbunătăţirea roboţilor, acest senzor va putea fi folosit şi pentru a-i ajuta pe oamenii care şi-au pierdut membre să simtă schimbările de mediu, prin implantarea sa în „pielea electronică” a protezelor, scrie Agerpres.

Acest senzor „reprezintă un pas uriaş în direcţia imitării capacităţilor senzitive ale pielii umane”, susţine autorul studiului, Hossam Haick, profesor de inginerie chimică şi nanotehnologie la Institutul Tehnologic Technion-Israel din Haifa. Acest senzor imită de zece ori mai bine modul în care pielea umană simte mediul înconjurător decât alte încercări în acest domeniu.

Pentru a realiza acest senzor, cercetătorii au integrat nanoparticule din aur acoperite cu molecule conectoare organice, denumite liganzi, în suprafaţa unui material plastic folosit în mod obişnuit pentru a realiza recipiente pet. Întregul sistem are o dispunere ‘florală’, cu nanoparticula de aur în centru, înconjurată de liganzi ca de nişte ‘petale’.

Atunci când acest material plastic este îndoit sau se exercită o presiune asupra sa, nanoparticulele din interior se mişcă, iar distanţele dintre ele se modifică. Această mişcare afectează cât de rapid pot trece electronii între particule, modificând caracteristicile electrice ale senzorului.

Cu alte cuvinte, o schimbare de presiune afectează permisivitatea electrică a materialului. ‘Măsurând rezistenţa electrică, putem afla cât de multă presiune a fost aplicată asupra senzorului’, a explicat Hossam Haick.

Temperatura şi umiditatea afectează distanţa dintre nanoparticule în moduri similare. ‘Folosind o combinaţie de operaţiuni software şi hardware este posibil să izolăm valori pentru umiditate, temperatură şi presiune, obţinând un senzor 3-in-1’, a mai adăugat el.

Cercetătorii au descoperit şi faptul că prin modificarea grosimii şi a materialului suprafeţei din plastic poate fi controlată sensibilitatea senzorului.

Schimbarea proprietăţilor plasticului ‘permite măsurarea unei mari varietăţi de sarcini, de la zeci de miligrame la zeci de grame’, a precizat Haick.

Astfel, pe lângă folosirea acestui senzor în dotarea unor noi generaţii de proteze şi în robotică, el poate fi folosit şi ca sistem de detectare rapidă a schimbărilor anormale de temperatură şi a micilor crăpături în subansamblurile componente ale avioanelor, podurilor şi altor structuri. O altă posibilă aplicaţie ar fi monitorizarea sănătăţii oamenilor.

Desigur însă că pentru a funcţiona la fel cum o face pielea, semnalele recepţionate de un membru prostetic tactil ar trebuie să fie transmise la creier. Pentru a realiza acest lucru, senzorul ar trebui să fie conectat la sistemul nervos uman, iar tehnologia pentru a realiza o astfel de conexiune deocamdată nu există.

Studiul despre noul senzor 3-in-1 este prezentat pe larg în ultimul număr al revistei Applied Materials & Interfaces.

DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce să pui la baza roșiilor pe finalul lunii iulie. Doar așa planta nu se va usca, se va adapta, indiferent de temperatură și nici solul nu se va epuiza. Este un truc al grădinarilor de la ferme
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită prezentatoare TV. Românii nu o vor uita niciodată
Playtech.ro
Oraşul mare din România cu cea mai ieftină chirie. Pentru 350 de euro poţi sta într-un apartament cu 4 camere aici
DailyBusiness
Pensiile românilor în pericol. Angajații din casele de pensii au declanșat un protest în urma măsurilor fiscale luate de Ilie Bolojan
Adevarul
Forțele ucrainene au publicat imagini cu sistemul antiaerian „Raven” în acțiune
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Mesajul de pe WhatsApp care îți fură banii. Capcana care lovește România
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cod portocaliu de caniculă în peste jumătate din România! Temperaturile maxime ating 40 de grade Celsius în următoarele zile
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de furtuni electrice în București. Pe ce dată se întâmplă
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai scapă. Cum plănuia să pună mâna pe țară. Procurorii au aflat totul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Irina Columbeanu își schimbă viața! Fiica lui Irinel Columbeanu pleacă din Malibu și nu va mai locui cu Monica Gabor
MediaFlux
Se recalculează pensiile pentru 5 milioane de pensionari! Anunțul CNPP
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
România arde, iar în trei țări se moare de frig! Temperaturile extrem de scăzute au dus la moartea a zeci de persoane