Salata de vinete este una dintre cele mai iubite mâncăruri, în special vara. Simplă, aromată și răcoritoare, este prezentă în sezonul cald pe masa oricărei familii din România. Însă, chiar dacă pare o rețetă simplă, unele detalii pot face diferența.
Una dintre cele mai frecvente greșeli este alegerea uleiului. Mai exact, folosirea uleiului de floarea-soarelui în salata de vinete poate altera gustul, textura și poate îngreuna digestia.
Chiar dacă acest ulei este cel mai des întâlnit în bucătăria românească, în cazul salatei de vinete, neutralitatea sa poate deveni un mare minus. Fiind bogat în acizi grași polinesaturați și cu o aromă fadă, uleiul de floarea-soarelui tinde să îngreuneze textura vinetei coapte, să-i accentueze amăreala și să îi confere un aspect lucios.
Citește și: Rețetă de chec cu coacăze. Desertul de sezon care îți lasă gura apă când îl scoți din cuptor
Vinetele au o structură poroasă, absorbind cu ușurință orice grăsime adăugată. Uleiul de floarea-soarelui, mai ales când este în cantitate mare, devinde predominant și „încarcă” gustul final.
Cel mai bine ar fi să se foloseacă ulei de măsline extravirgin. Acesta adaugă profunzime, echilibru și o textură catifelată a preparatului. Este mult mai sănătos, datorită conținutului ridicat de antioxidanți și grăsimi monosaturate.
Pentru cei care doresc o aromă și mai subtilă, uleiul de avocao este o alegere excelentă, fiind neutru ca gut, dar bogat din punct de vedere nutritiv.
Ingrediente
Mod de preparare
Se coc vinetele pe plită, grill sau în cuptor, până când coaja se înnegrește și pulpa devine moale. Se curăță de coajă cât sunt calde și se lasă la scurs într-o sită, pentru a elimina sucul amar.
Se toacă vinetele cu un cuțit de lemn sau cu unul din inox (niciodată blender), pentru a păstra textura specifică și a evita oxidarea.
Se adaugă treptat uleiul de măsline, amestecând constant cu o lingură de lemn. La final, se adaugă sare și, opțional, ceapă tocată mărunt.
Dacă vinetele sunt ușor amare, adaugă câteva picături de zeamă de lămâie — intensifică gustul și reduce amăreala.