Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, susţine că ideea interzicerii centralelor de apartament de către Uniunea Europeană este un fake news, ea precizând că nu există vreo decizie la nivel european care să interzică instalarea centralelor.
Întrebată în emisiunea Insider Politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, despre scenariul vehiculat în special în mediul online că Uniunea Europeană va interzice centralele de apartament, Diana Buzoianu a spus că este vorba despre un fake news.
”Este fake news. Pe partea de mediu, cel puţin, există nişte platforme foarte ocupate să dea nişte dezinformări, nu doar la nivel de România, ci la nivel european. Practic, cei care luptă pentru un mediu sănătos sunt vinovaţi pentru toate relele pământului, pentru mişcările extremiste de la nivel european şi naţional. Îl provoc pe orice om care vrea să-mi argumenteze concret să găsească norma de la nivel european prin care se impune statelor să nu mai fie instalate centrale. Nu există”, a afirmat Diana Buzoianu.
Ministrul Mediului a admis că au existat nişte discuţii la nivel european pe această temă, însă nu a fost adoptată nicio normă.
”E şi treaba noastră, a politicienilor şi a celor care sunt la masa deciziei să arate dezinformările astea. Pentru că ele cresc şi creează frici care sunt folosite apoi în scop electoral de către mişcările extremiste”, a adăugat Buzoianu.
În 2020, Comisia a prezentat Strategia privind valul de renovări ale clădirilor ca parte a Pactului verde european iar revizuirea Directivei privind performanța energetică a clădirilor este o inițiativă-cheie. Recent Parlamentul European a adoptat prevederile convenite cu Consiliul care vor contribui la reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră din sectorul clădirilor.
Dispozițiile Directivei privind performanța energetică a clădirilor vor sprijini astfel eforturile UE de a scădea emisiile de carbon în Uniune.
Acesta aduce beneficii concrete cetățenilor în contextul Pactului Verde European prin:
După intrarea în vigoare a directivei, guvernele vor avea posibilitatea de a elimina treptat anumite dispozitive de încălzire pe baza emisiilor acestora, a tipului de combustibil utilizat sau a ponderii minime a energiei din surse regenerabile folosite.
În plus, guvernele vor trebui să stabilească măsuri specifice pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili utilizați pentru încălzire și răcire până în 2040.
Directivele UE lasă guvernelor naționale flexibilitate în ceea ce privește îndeplinirea de către acestea a aspirațiilor și a obiectivelor generale agreate. Legislația este concepută astfel încât să țină seama de toate particularitățile naționale ale parcului imobiliar și ale mixului energetic din fiecare țară.
Mai multe informații sunt disponibile aici.
Ministrul Mediului, Diana Buzoianu: Există schimbări climatice şi deja ele ne afectează. Vedem sudul României care este în proces de deşertificare, vedem inundaţiile şi fenomenele extreme
Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, susţine că există schimbări climatice în România, afirmând că oraşele nu sunt pregătite să facă faţă acestor schimbări, fiind nişte ”insule de căldură betonate”.
Întrebată, în emisiunea Insider Politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, dacă ea consideră că există schimbări climatice, Diana Buzoianu a declarat că acestea există şi că deja ne afectează.
”Sunt schimbări climatice şi cred că asta ar trebui să fie diferenţa esenţială între un politician care se vrea populist şi care vrea să hrănească teorii ale conspiraţiei şi un politician care vrea să-şi bazeze politicile publice pe ştiinţă. Este un consens în peste 97 la sută din comunitatea ştiinţifică nu doar că există schimbări climatice, dar că oamenii sunt responsabili prin activităţile lor de schimbările climatice. Deci, da, răspunsul este că există schimbări climatice şi deja ele ne afectează. Vedem sudul României care este în proces de deşertificare, vedem inundaţiile, fenomenele extreme care din ce în ce mai mult ne afectează. Este treaba noastră să luăm măsuri, să putem să adaptăm oraşele, comunităţile noastre la schimbările climatice care sunt deja aici”, a afirmat ministrul Mediului.
Ea consideră că oraşele din România nu sunt pregătite să facă faţă schimbărilor climatice.
”Vedem că sunt practic insule de căldură betonate, o parte dintre ele. De ce se întâmplă asta? Păi au fost distruse spaţiile verzi. Haideţi să ne uităm în Bucureşti, cu Parcul IOR. În continuare, avem nişte discuţii şi a fost unul dintre proiectele prioritare pe care eu le-am pus şi pe care le-am negociat în coaliţie, în programul de guvernare. Măcar pentru spaţiile care au fost istoric parcuri să existe o lege specială, să nu mai poată să fie construit acolo. Astăzi amenda este derizorie, 25 de lei dacă distrugi un copac. Noi trebuie să gândim o legislaţie în care în aceste cazuri să devină infracţiune, ca să nu ne trezim şi cu alte parcuri distruse, parcuri istorice, pentru că oraşele acestea, la prima ploaie, la prima căldură, de fapt devin nişte cuşti pentru noi toţi”, a adăugat ministrul Diana Buzoianu. SD.