Analistul Andrei Caramitru explică măsurile care se vor adopta și spune că multe ar fi trebuit să existe deja.
„Vă traduc o temă.
Avem o groază de oameni care sunt pe ajutoare sociale (mici sau medii), de o anumită etnie sau nu – care fac bani totuși negri sau gri. Dar care nu își plătesc NICIODATĂ amenzile, impozitele pe mașină sau pe casă. Niciodată. De aia nici nu au cont bancar să nu fie vreodată popriți.
Acum li se vor recupera toți banii din ajutoarele sociale, pensii sau alte zone direct de la sursa. Deci practic – pentru mulți în această situație – îi forțează să își plătească datoriile. Vorbim de o zonă importantă a votanților aur care subit sunt puși la lumină.
Și în plus – o să fie și identificabili online. Cine nu își plătește taxele e vizibil pentru toată lumea.
Sincer – e senzațional. Știu – unii o să fie loviți – dar pe cealaltă parte avem un deficit enorm de forță de muncă și milioane care stau nu muncesc . Asta sper să îi forțeze să muncească !
Mai e mult pentru departe dar e în direcția bună ! Foarte bună !”, a scris Andrei Caramitru pe Facebook.
Cseke Attila a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că vor fi reţinute la sursă o parte din veniturile unei persoane până la stingerea datoriei pe care aceasta o are către autoritatea locală.
”Se vor institui măsuri prin care veniturile, alte venituri ale unei persoane domiciliate pe raza unei unităţi administrativ-teritoriale să poată fi reţinute la sursă, o parte din aceste venituri, conform Codului de Procedură Civilă, şi aceste venituri să poată fi, lunar, până la stingerea debitului, să fie virate direct în contul unităţii administrativ-teritoriale. Astfel încât nu Primăria să umble cu titlul executoriu în mână prin tot felul de proceduri birocratice şi atunci când există un venit din partea statului român, că el este venit care se dă prin AJPIS de exemplu sau chiar prin Primărie, din acel venit să putem să reţinem ceea ce duce la stingerea debitului”, a declarat ministrul Dezvoltării.
El a afirmat că la fel se va întâmpla şi cu indemnizaţia însoţitorului persoanei cu handicap.
”La fel, indemnizaţia însoţitorului persoanei cu handicap, care este o indemnizaţie care se plăteşte din bugetul de stat şi din bugetul local pe baza unui contract individual de muncă încheiat cu fiecare primărie, fiind vorba chiar de primăria de domiciliu, evident este şi mai uşor să identifici că această persoană care are debit, are datorii scadente din taxe, impozite din amenzi la bugetul local, din această indemnizaţie a însoţitorului persoanei cu handicap să se reţină în cuantum în proporţie legală până la stingerea datoriei lunar această sumă”, a precizat ministrul Dezvoltării.
Cseke Attila a fost întrebat cum vor putea fi reţinute la sursă şi virate lunar veniturile unei persoane dintr-o anumită localitate.
”La AJPIS, care este o instituţie subordonată Ministerului Muncii şi care este autoritatea la nivel judeţean care plăteşte ajutoarele sociale, există o evidenţă pe baza căreia se plătesc aceste ajutoare sociale. Noi vom propune ca UAT-urile, de trei ori pe an, să comunice către AJPIS lista datornicilor la bugetul local, iar AJPIS, dacă identifică pe lista celor care cărora le plătesc ajutor social, să reţină lunar în contul legal o parte din acest ajutor social şi pe care în trei zile de la reţinere să vireze în contul unităţii administrativ-teritorial”, a explicat Cseke Attila.
Suspendarea permisului de conducere
Ministrul a anunţat că Guvernul va propune suspendarea permisului de conducere dacă amenzile de circulaţie nu vor fi plătite în trei luni.
”Vom propune ca suspendarea permisului de conducere să aibă loc în cazul în care amenzile contravenţionale de circulaţie nu sunt achitate în termen de 90 de zile de la comunicare. Vom propune ca restituirea permisului de conducere suspendat să aibă loc sub condiţia dovedirii achitării tuturor debitelor pe care le are cetăţeanul posesor de acest permis. Dacă există un debit scadent care nu este achitat, permisul de conducere nu se restituie până la achitarea acestui debit”, a explicat ministrul Dezvoltării.
El a adăugat că pentru radierea din circulaţie a unui autovehicul va fi necesară prezentarea certificatului de atestare fiscală.
”Radierea din circulaţie a unui autovehicul nu se va putea face decât cu prezentarea certificatului de atestare fiscală, adică cu stingerea tuturor datoriilor. Achiziţionarea de autoturisme, cumpărătorul va putea achiziţiona aceste autoturisme şi va putea înscrie pe numele lui atunci când are toate datoriile plătite. Astăzi, conform legii, doar vânzătorul este obligat să aducă certificat de atestare fiscală, cumpărătorul care în această tranzacţie practic dispune şi de fonduri nu are această obligaţie”, a transmis Cseke Attila.
El a precizat că autorizaţiile de construire vor putea fi eliberate doar cetăţenilor care şi-au achitat aceste taxe şi impozite locale sau amenzi contravenţionale.