Ortodoxe: Sfânta Maria Magdalena
Greco-catolice: Sf. Maria Magdalena
Romano-catolice: Sf. Maria Magdalena
Sfânta Maria Magdalena s-a născut în Magdala, un sat pescăresc aflat pe malul vestic al Lacului Ghenizaret. Vindecată de șapte duhuri necurate de către Mântuitorul Iisus Hristos, Maria Magdalena a decis să-L urmeze pretutindeni.
A fost martoră la Răstignirea Sa și prima persoană care a aflat, printr-un înger, vestea Învierii. Ulterior, a propovăduit învățătura creștină până la Roma, unde, potrivit tradiției, ar fi reușit să-l convertească pe împăratul Tiberiu, scrie crestinortodox.ro
Drumul ei misionar a continuat în Efes, unde l-a sprijinit pe Sfântul Ioan Evanghelistul în răspândirea Evangheliei. Se crede că și-a găsit sfârșitul pământesc în peștera în care s-au odihnit Cei Șapte Tineri, pomeniți pe 4 august.
Mâna stângă a Sfintei este păstrată la Mănăstirea „Simonos Petra” din Muntele Athos, unde atrage numeroși pelerini.
O, Sfântă Mironosiţă, întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena! Tu, cu căldura dragostei tale pentru Hristos Dumnezeu, ai călcat sub picioare măiestriile cele rele ale vrăjmaşului şi L-ai aflat pe Hristos, Mărgăritarul cel fără de preţ, şi ai dobândit Împărăţia cerurilor.
Pentru aceasta cădem către tine şi cu suflet umilit şi cu inima înfrântă strigăm ţie noi, nevrednicii: Caută dintru înălţimea cerului spre noi, cei ce suntem în luptă cu ispitele păcatelor; vezi cu cât de multe păcate şi nevoi vrăjmaşul în toată ziua ne împiedică, căutând pieirea noastră. Slăvită şi întru tot lăudată ucenică a lui Hristos Maria Magdalena, roagă-L pe Cel iubit de tine, Cel ce şi El pe tine te-a iubit, pe Hristos Dumnezeu, ca să ne dăruiască lăsarea greşelilor noastre celor multe, să ne întărească cu darul Său, cu trezvie şi vitejeşte să umblăm pe calea sfintelor Lui porunci şi să ne facă pe noi lăcaş binemirositor al Sfântului Duh, ca aşa, în pace, neruşinaţi să sfârşim viaţa noastră cea cu multe osteneli pe pământ şi să ne sălăşluim în lăcaşurile raiului ceresc cele luminate şi fericite, unde cu toţi sfinţii totdeauna cu bucurie preamăreşti Treimea cea de o fiinţă, pe Tatăl, pe Fiul şi pe Sfântul Duh. Amin.
Tot azi, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe unul dintre sfinții nou canonizați, Sfântul Preot Ilie Lăcătușu, martir al închisorilor comuniste.
Sfântul Preot Mărturisitor Ilie Lăcătușu a fost arestat în anul 1952 și dus în județul Constanța, la coloniile Galeș și Peninsula. În 1954 a fost eliberat, iar din 1959 până în 1964, a fost arestat și condamnat la muncă silnică în Deltă, la Periprava, unde l-a întâlnit pe părintele Iustin Pârvu. Acolo s-au petrecut fapte demne de viețile sfinților.
După ce a fost eliberat, a fost trimis în domiciliu obligatoriu la Bolintin, unde a lucrat ca zidar, scrie doxologia.ro Între anii 1965-2970, Sfântul Preot Mărturisitor Ilie Lăcătușu a slujit într-o parohie din județul Teleorman, iar în 1970, a fost transferat în județul Ilfov la Cucuruz, de unde, în ianuarie 1978, este pensionat. Suferințele din timpul vieții i-au afectat foarte mult sănătatea, astfel că ultima parte a vieții și-a petrecut-o în spital. A trecut la cele veșnice la 22 iulie 1983.
Pe 28 septembrie 1998, la înmormântarea soției părintelui Ilie, cei prezenți au constatat că trupul sfântului era neputrezit, uscat și plăcut mirositor.