Pensiile românilor sunt în mare pericol. Salariații din Casele de Pensii nu vor mai lucra ore în plus sau în weekend, anunță sindicatele. Ce se întâmplă cu Marea Recalculare

Pensiile românilor sunt în pericol, având în vedere că personalul din casele de pensii este nevoit să muncească 10-11 ore pe zi și că este subdimensionat. Sindicaliștii s-au întâlnit cu ministrul Muncii pentru a încerca rezolvarea acestei probleme, care afectează milioane de români.
Irina Dumitrescu
22 iul. 2025, 17:46
Pensiile românilor sunt în mare pericol. Salariații din Casele de Pensii nu vor mai lucra ore în plus sau în weekend, anunță sindicatele. Ce se întâmplă cu Marea Recalculare
Pensiile românilor sunt în mare pericol. Salariații din Casele de Pensii nu vor mai lucra ore în plus sau în weekend, anunță sindicatele. Ce se întâmplă cu Marea Recalculare

Pensiile românilor sunt în mare pericol după ce salariații care lucrează în Casele de Pensii au anunțat că își vor lua toate zilele de concediu și de recuperare disponibile, că nu vor mai lucra peste program și nici în weekenduri pentru realizarea Marii Recalculări.

Pensiile românilor sunt în pericol. Casele de Pensii vor să intre în grevă

Aceștia sunt nemulțumiți de faptul că, deși au muncit pentru a contribui la echitatea socială a pensionarilor, li s-a tăiat, în medie, 600 de lei din salariu, prin plafonarea sporurilor, transmite președintele Federaţiei Naţionale Solidaritatea Socială a Muncii, Ionuţ Marinescu.

Ministrul Muncii, Florin Manole, s-a întâlnit cu Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, o delegație a Federaţiei Naţionale Solidaritatea Socială a Muncii ce îi reprezintă pe angajații din Casele de Pensii, precum și cu președintele BNS Tineret, Kevin Kirmizigul.

Citește și : Când își primesc pensionarii pensiile micșorate de plata CASS. Anunț de ultimă oră pentru milioane de români

Aceștia au prezentat situația angajaților din sistem, care se confruntă cu condiții de muncă marcate de stres extrem, în care trebuie să calculeze și să recalculeze sute de mii de dosare de pensii manual, au programul extins la 12-14 ore fără să fie plătiți suplimentar, precum și concedii și zile libere restante.

„Astăzi i-am adus la cunoştinţă domnului ministru că lucrătorii din casele de pensie nu mai au nicio motivaţie, din cauza veniturilor mici şi a tăierii veniturilor acum, precum şi a condiţiilor de muncă. Noi, salariaţii din casele de pensii, am luat hotărârea să nu mai stăm nicio oră peste program şi să nu mai lucrăm în weekenduri.

Noi am lucrat câte 12 – 14 ore în fiecare zi la recalculare şi am lucrat şi sâmbetele şi duminicile. Promisiuni am avut că vom fi remuneraţi, dar nu s-a întâmplat nimic. Acum nu se mai poate. Ne vom lua toate concediile restante şi zilele de recuperare. Deci, acum am luat hotărârea să nu mai lucrăm nicio oră peste program şi în nicio zi din weekend”, a transmis Ionuţ Marinescu, la ieşirea de la discuţiile cu ministrul Muncii.

Mai mult, după ce că le-au fost încălcate drepturile, le-au fost tăiați și, în medie, 600 de lei la salariu, rămânând cu un salariu net de 5.500 de lei.

Angajații muncesc peste program fără să fie plătiți

Marinela Iorga, consilier juridic la Casa de Pensii Bucureşti, a avertizat că măsuri suplimentare luate de guvernul Ilie Bolojan ar putea duce la o blocare a activităţii în sector și avertizează că „mica recalculare” nu se va putea face până la finalul anului.

„Faptul că nu o să mai lucrăm suplimentar este posibil să ducă şi la o blocare. În primul rând, nu mai e nici resursă umană, nu mai ai cu cine să lucrezi. Funcţionarul din casele de pensii este suprasolicitat, suntem în deficit de resursă umană. Mai mult decât atât, noi suntem funcţionarii din casele de pensii care am dus la implementarea celui mai complex proces de recalculare din sistemul public de pensii.

Am soluţionat într-un timp record 4,7 milioane de decizii de recalculare. Avem în curs de soluţionare sute de mii de cereri de recalculare pentru mica recalculare. Am discutat şi cu domnul ministru despre acest subiect, ce presupune o adeverinţă, să implementezi, să soluţionezi un dosar pentru această recalculare. Este evoluţia unui pensionar – 20 de ani, 30 de ani, 40 de ani de introdus lună de lună”, a explicat ea.

La întrebarea jurnaliştilor dacă există vreo şansă ca „mica recalculare” să fie gata până la finalul anului, Marinela Iorga a răspuns:

„Cu siguranţă nu. Nu se poate, softul nu funcţionează. Săptămâna viitoare, într-adevăr, avem un plan tehnic de a aborda acest subiect, să ne întâlnim – specialişti din casele de pensii din ţară, împreună cu directorul executiv de pensii, specialişti din aceste instituţii – şi vom vedea cum implementăm această măsură, acest proces, ‘mica recalculare’.

V-am zis, sunt sute de mii de cereri nesoluţionate, pe lângă dosarele noi, sunt lucrurile curente pe care le avem. Dacă nu eşti motivat, nu eşti compensat, primeşti doar 173 de lei lunar de la 1 iulie – atât vom primi pentru munca noastră, pentru complexitatea muncii, pentru asumarea funcţionarului public, pentru responsabilitatea de care dăm dovadă. Da, suntem funcţionari care ne respectăm şi cerem o evoluţie. O evoluţie, pentru că o merităm.

Unii suntem determinaţi, suntem pasionaţi de munca noastră, nu am renunţat. Ideea este următoarea: noi nu am abandonat niciodată pensionarii. Au cerut consiliere, le-am acordat consiliere, am fost alături de pensionari, de seniorii noştri, iar acum primim doar dispreţ de la Guvern, de la conducerea acestei ţări”, a atenţionat Iorga.

Sandu Lucian, unicul consilier juridic de la Casa de Pensii Ilfov, se plânge că lucrează 10-11 ore zilnic cel puțin, că salariul este mic, că posturile sunt blocate și că există o presiune imensă pe angajați.

„Eu am anunţat deja conducerea că nu mai fac faţă. Nimeni nu vine pentru a ocupa un post, pentru că posturile sunt blocate. În condiţiile astea, nu văd nicio ieşire. Sunt singur, am avut o colegă care cumula pensia cu salariul, a venit hotărârea…. Sunt singur pe tot judeţul Ilfov. Practic, lucrez în medie cam 10 – 11 ore zilnic cel puţin.

Citește și : Pensii 2025. Categoria de pensionari care va încasa cu 420 de lei mai puțin la pensie, începând cu 1 ianuarie 2026

Ieri am plecat la 19:30 de la serviciu. Şi oricum stau cu teamă tot timpul că uit ceva, că pierd un apel, că n-am făcut un referat de cheltuieli… este o presiune imensă. Posturile sunt blocate, salariile mici şi am avut cazuri când au venit şi au plecat pentru că nu rezistă, iar partea proastă este că nici măcar nu se ţine de aceşti angajaţi pe care-i avem, pentru că colegii noştri au plecat şi pleacă în continuare, dacă găsesc undeva mai bine. (…) Este greu să creşti pe cineva, să poată să vină să-ţi ia locul, să continue. Este greu şi partea proastă e că eu cred că guvernanţii sunt rupţi de realitate.

Ei nu înţeleg ce probleme întâmpinăm. Cred că ar fi bine să vine să vadă, să stea lângă noi o zi, două, trei… să vadă cu ce probleme ne confruntăm. Iar în ceea ce priveşte sistemul informatic, ne-am săturat de promisiuni. Tot timpul ‘va fi bine, se va rezolva’. Nu, din păcate, nimeni nu-şi asumă, pentru că probabil sunt nişte bani aruncaţi şi cineva ar trebui să răspundă”, a adăugat Sandu Lucian.

DailyBusiness
STUDIU: Numărul deceselor la femei cauzate de consumul excesiv de alcool s-a dublat în ultimii 20 de ani
Spynews
Cristina Scarlevschi, în lacrimi, la mormântul fiului. Imaginile dureroase făcute publice de ispita de la Insula iubirii: „Gândul la Alex vine cu...” | GALERIE FOTO
Bzi.ro
Cât costă un șezlong pe plaja familiei Simonei Halep din Mamaia. Ce spune legea despre accesul turiștilor cu cearșafuri
Fanatik.ro
„Economii de mii de lei pe an!” Sebastian Burduja dezvăluie cum putem plăti mai puţin la energie. „Acest exercițiu online durează doar zece minute”
Capital.ro
Elena Udrea, în lacrimi! Ce s-a întâmplat după eliberarea din închisoare. Nimeni n-a mai văzut-o așa
Playtech.ro
Deşi are o avere impresionantă, Felix Baumgartner nu a dorit o casă exagerată! Locuinţa surpriză din Salzburg arată...
Adevarul
Prin aprinderea fitilului „Epstein”, Elon Musk a reușit o lovitură de maestru: fracturarea bazei electoratului MAGA
wowbiz.ro
Mihaela Rădulescu face dezvăluiri tulburătoare în premieră, după finalizarea autopsiei lui Felix Baumgartner: „Eram convinsă că nu suferise un infarct”. Detalii șoc din anchetă și despre înmormântare: trupul sportivului a fost înapoiat familiei: „În sfârș
Evz.ro
Scandal în familia lui Salam. Culisele divorțului
Prosport.ro
Românca i-a zăpăcit pe milioane de fani britanici, iar la final a devenit virală
kanald.ro
Rezultate Loto 6 din 49 joi, 24 iulie 2025: Numerele extrase astăzi - Joker, Noroc LIVE. Report de peste 15,53 milioane de lei la Loto 6/49
Cancan.ro
Curat ghinion pentru Piedone! Pe cine căuta DNA, de fapt. Cum a picat la mijloc fostul șef ANPC. Nici anchetatorii nu se așteptau la asta
Capital.ro
România e în doliu. Un mare om de afaceri s-a stins. A fost un om cheie, reușind să construiască un imperiu
StirileBZI
CFR, îngenuncheat de datorii! Urmează cea mai dură restructurare din ultimii ani
Mihaela Rădulescu susține că Felix Baumgartner nu avea afecțiuni cardiace: „Era maniac în ceea ce privește verificarea stării de sănătate”. Ce se întâmplă după autopsie și ce spune despre înmormântare