Ți-e poftă de sushi? Vezi peştele care e plin de omega-3 și care te „hrănește” cu mercur

Sushi este alegerea populară în rândul iubitorilor de pește, însă acesta poate prezenta un pericol pentru sănătate. Mercurul este o substanță toxică care poate afecta sistemul nervos central. Din această cauză, este recomandată limitarea consumului anumitor tipuri de pește în cazul femeilor însărcinate, celor care alăptează și copiilor sub 10 ani.  
Alina Costache
23 iul. 2025, 17:54
Ți-e poftă de sushi? Vezi peştele care e plin de omega-3 și care te „hrănește” cu mercur

Peştele este o sursă naturală de proteine, minerale și acizi grași polinesaturați precum omega-3. Însă, dincolo de beneficiile sale nutritive ridicate, consumul anumitor specii poate prezenta riscuri pentru sănătate din cauza acumulării de mercur. Chiar dacă Consiliul European a impus măsuri pentru limitarea mercurului din produse, experții recomandă anumite precauții, conform Diario de Sevilla.

„Nu toți peștii sunt la fel de siguri”, spune dr. María Muñoz, specialistă în sănătatea digestiei. Mercurul și alte metale grele care poluează marea ajung în peştele și fructele de mare pe care le consumăm. În general, peștii mai mari conțin mai mult mercur decât cei mici din cauza a două efecte numite bioacumulare și biomagnificare.

„Bioacumularea este procesul prin care un organism acumulează substanțe toxice în corp mai repede decât le poate elimina”, explică specialista. Din acest motiv, peștii care trăiesc mai mult pot acumla mai multe metale grele. Biomagnificarea înseamnă „creșterea progresivă a acumulării de substanțe toxice pe măsură ce urcăm în lanțul trofic”, potrivit sursei citate.

Citește și: Ingredientul pe care turcoaicele îl pun în bulion pentru un gust inedit. Rețeta care merită încercată, explicată pas cu pas

Ce pești au cel mai puțin mercur?

Conform Agenției Spaniole pentru Siguranță Alimentară și Nutriție (AESAN), mercurul poate afecta sistemul nervos central prin expunerea directă după consum, prin placentă sau prin laptele matern.

Peștii mari, longevivi și carnivori sunt cei care acumulează o cantitate de mercur ridicată. Printre aceștia se numără tonul roșu, peştele-spadă, rechinul și știuca. „Adulții sănătoși pot consuma acești pești o dată pe lună”, precizează Muñoz.

Potrivit specialistei, peștii mici „cu durată de viață scurtă sau proveniți din ape reci” pot fi consumați frecvent fără a dăuna sănătății, până la de 4 ori pe săptămână. Printre aceștia se numără anșoa, macroul, sardina, bibanul de mare, păstrăvul, somonul și altele.

Cum reducem cantitatea de mercur când gătim peştele?

Pentru a reduce cantitatea toxică de mercur, specialista recomandă următoarele măsuri:

  • Prioritizează speciile cu conținut scăzut de mercur.
  • Îndepărtează pielea. Acest lucru reduce mercurul și alți contaminanți, mai ales dacă gătești peşștele la cuptor sau pe grătar.
  • Evită utilizarea capului și a măruntaielor pentru supe sau ciorbe, deoarece în aceste părți se acumulează multe metale grele.
  • Gătește peştele la abur, în hârtie de copt sau fierbe-l. Evită prăjirea.
  • Folosește condimente precum coriandrul sau usturoiul, care ajută la reducerea cantității de metale grele. De asemenea, lămâia sau oțetul pot reduce absorbția mercurului.

„Poți combina toate aceste trucuri – de exemplu, să gătești peștele la papillote, fără piele și condimentat cu lămâie, usturoi și coriandru”, conchide Muñoz, potrivit Diario de Sevilla.

Citește și: Copacul-cămilă: marele baobab stochează până la 120.000 de litri de apă în interiorul său

DailyBusiness
Florin Ristei, remarci neașteptate la adresa ispitelor de la Insula Iubirii: „8 din 10 ispite fac videochat”
Spynews
Cristina Scarlevschi, în lacrimi, la mormântul fiului. Imaginile dureroase făcute publice de ispita de la Insula iubirii: „Gândul la Alex vine cu...” | GALERIE FOTO
Bzi.ro
Cât costă un șezlong pe plaja familiei Simonei Halep din Mamaia. Ce spune legea despre accesul turiștilor cu cearșafuri
Fanatik.ro
Un nou război pe harta lumii: numărul morţilor creşte de la o oră la alta, iar printre victime se află și copii
Capital.ro
Europa renunță la numerar? Anunțul șefei BCE privind banii cash în țările UE: Îmi place numerarul, dar...
Playtech.ro
Zilele norocoase în august 2025 pentru fiecare zodie. Norocul bate la ușă pentru un nativ pe 28
Adevarul
Rusia aduce la muncă un milion de indieni pentru a înlocui rușii trimiși pe front
wowbiz.ro
Mihaela Rădulescu face dezvăluiri tulburătoare în premieră, după finalizarea autopsiei lui Felix Baumgartner: „Eram convinsă că nu suferise un infarct”. Detalii șoc din anchetă și despre înmormântare: trupul sportivului a fost înapoiat familiei: „În sfârș
Evz.ro
Proiect de ordin de la ministerul energie pentru consumatorii vulnerabili. Ar putea beneficia de sisteme de partajare a energiei
Prosport.ro
Divorțul anului în lumea bună. Milionarul și prietena Soranei Cîrstea au rupt 9 ani de căsnicie
kanald.ro
Rezultate Loto 6 din 49 joi, 24 iulie 2025: Numerele extrase astăzi - Joker, Noroc LIVE. Report de peste 15,53 milioane de lei la Loto 6/49
Cancan.ro
Andrei Haureș, asistent medical în Suceava, a fost găsit mort în casă. Avea doar 37 de ani 😢
Capital.ro
Nimeni nu mai scapă de ANAF. Fiscul a bătut palma cu americanii. Toți banii românilor vor fi găsiți
StirileBZI
CFR, îngenuncheat de datorii! Urmează cea mai dură restructurare din ultimii ani
stirilekanald.ro
VIDEO „Era sânge de sus până jos” O femeie de 35 de ani și-a înjunghiat fostul soț din gelozie
Incredibil. Doua accidente extrem de grave, unul după altul. Sunt mulți morți și răniți