Țara noastră se confruntă cu una dintre cele mai intense perioade de caniculă și fenomene extreme din istorie. Datele oficiale arată că anul 2024 a fost cel mai cald înregistrat la nivel mondial, iar 2025 nu face excepție, a spus Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, în cadrul conferinței „Schimbările climatice și impactul în economie”.
„Traversăm o perioadă în care ultimii 13 ani au fost, consecutiv, cei mai calzi din istoria măsurătorilor meteorologice, atât la nivel mondial, cât și în România. Anul 2024 este, potrivit datelor de până acum, cel mai cald an din istorie, iar 2025 nu face excepție”, a subliniat Elena Mateescu.
Directorul ANM a subliniat faptul că datele indică o tendință îngrijorătoare, căci valurile de căldură sunt mai intense, mai extinse și mai persistente, în special pe timpul verii.
Pe lângă aceste valuri de căldură, țara noastra se confruntă din ce în ce mai des cu fenomene de vreme severă, generate de instabilitate atmosferică accentuată.
„Fenomenele convective ating praguri extreme. Vorbim despre vijelii, grindină, ploi torențiale și descărcări electrice frecvente, toate manifestate în episoade din ce în ce mai scurte, dar mai violente”, a mai spus directorul ANM.
Pe măsură ce valurile de căldură nu mai reprezintă o excepție, specialiștii în meteorologie atrag atenția asupra faptului că adaptarea urbană și protejarea populației trebuie să devină priorități strategice. În contextul în care România se confruntă tot mai des cu coduri roșii de caniculă și furtuni devastatoare, nevoia de acțiune devine urgentă.
„Schimbările climatice nu mai sunt o teorie. Sunt aici, acum, și ne afectează direct. Este momentul să acționăm coerent, rapid și responsabil”, a mai spus Elena Mateescu.