Anunţul REVOLUT pentru românii care pleacă în vacanţă. Ce se întâmplă dacă pierzi dispozitivul

22% dintre români declară că fac eforturi să își păstreze cheltuielile în limitele bugetului și să nu cheltuiască mai mult decât e cazul, în concediu, arată un studiu Revolut și Dynata.
Viorel Dobran
28 iul. 2025, 09:35
Anunţul REVOLUT pentru românii care pleacă în vacanţă. Ce se întâmplă dacă pierzi dispozitivul

În concediu, românii se tem cel mai tare de depășirea bugetului de vacanță, arată un studiu Revolut.  26% afirmă că, în general, reușesc să se încadreze în bugetul de vacanță, iar 44% strâng bani într-un cont distinct în acest scop.

O altă preocupare importantă în concedii este reprezentată de teama de a nu fi victimele unor furturi (16%). Al treilea motiv (12%) care poate strica vacanțele românilor este teama de cheltuielile neprevăzute, în plină vacanță.

Pentru a ajuta consumatorii să își protejeze banii și să își controleze cheltuielile în vacanță, Revolut oferă șase funcții pe care clienții le pot activa în aplicație și sunt disponibile pentru toată lumea, inclusiv pentru utilizatorii planului gratuit.

Statul ia banii românilor de pe card de pe 1 august 2025. Suma minimă este de 500 de lei sau de 100 de euro

Pe măsură ce sezonul estival prinde viteză, mulți români își planifică vacanțele, dar bucuria concediului poate fi uneori umbrită de îngrijorări legate de siguranța financiară. De la piețele aglomerate la plajele retrase, amenințarea unor incidente financiare neașteptate, precum furtul, fraudele sau încadrarea în bugetul de vacanță poate transforma rapid o experiență care se dorește de vis într-o aventură mai puțin plăcută.

Un sondaj recent realizat de Revolut și Dynata pe un eșantion reprezentativ al populației adulte din România* evidențiază faptul că cea mai mare grijă financiară a românilor atunci când călătoresc în străinătate este dificultatea de a se încadra în bugetul fixat și tentația de a cheltui excesiv (22%), urmată de frica de furturile fizice (16%) și cheltuielile neprevăzute (12%).

Revolut: Generațiile mai tinere (Generația Z – 33%) sunt cele care spun că au cheltuit pe vacanțe nepermis de scumpe și nu regretă această decizie

Deși 26% dintre respondenți recunosc că se încadrează, în general, în bugetul pentru vacanțe, 24% dintre participanți spun că principalul motiv pentru cheltuielile excesive îl reprezintă cheltuielile neașteptate. Al doilea motiv pentru nerespectarea bugetului este dorința de a trăi clipa (20%) și al treilea – shoppingul impulsiv (8%). Totuși, 44% dintre respondenți spun că au un fond special unde economisesc din timp bani pentru concediu, iar doar 26% nu fac economii, pur și simplu folosesc fondurile obișnuite ale familiei.

Teama de furtul fizic, în special pierderea unui portofel sau a unei poșete care conține carduri, numerar, documente de identitate sau, chiar mai rău, telefonul, este o altă preocupare pentru călătorii români (16%). Nu este vorba doar despre pierderea banilor. Respondenții invocă sentimentul imediat și copleșitor de a fi blocați într-un loc necunoscut, teama de a nu putea să plătească pentru lucrurile esențiale și presiunea de a anula cardurile și înlocui documentele, ceea ce poate consuma timp prețios de vacanță. Românii din Generația Z (18-24 de ani) sunt mai preocupați de furtul fizic în timpul călătoriilor (18%), la fel ca și seniorii (65+) cu 21%. Acest lucru sugerează o potențială divizare generațională în ceea ce privește anxietățile financiare legate de călătorii.

Anunțul făcut de PPC România. Toți clienții trebuie să știe asta: „Opțiunea este disponibilă din această lună”

Alte două îngrijorări menționate frecvent sunt teama de fraudă, escrocherii sau taxe neautorizate (9%) care le-ar putea ruina călătoria și neplata de către compania de asigurare a cheltuielilor făcute ca urmare a unui incident medical (9%). În timp ce escrocheriile îi îngrijorează cel mai mult pe românii cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani (11%), teama de a depăși bugetul este cea care îi preocupă în principal pe cei din Generația Z, indicată de 17% din această generație. În privința asigurărilor de călătorie neonorate, cel mai ridicat procent se înregistrează în rândul respondenților din categoria de vârstă 45-54 de ani (12%).

Patru din zece români declară că nu ar cheltui niciodată mai mult decât își permit sau ar face datorii pentru o vacanță pe care nu și-o permit, în timp ce 22% au reușit să evite în ultimul moment o astfel de situație. Generațiile mai tinere (Generația Z – 33%) sunt cele care spun că au cheltuit pe vacanțe nepermis de scumpe și nu regretă această decizie. Dar aceeași generație a dat și cele mai multe răspunsuri prin care și-a exprimat regretul de a fi cheltuit mai mult decât își permiteau pentru anumite vacanțe (9% vs 6% media întregului eșantion). Pe de altă parte, 6 din 10 respondenți de peste 55 de ani au declarat că niciodată nu ar face cheltuieli peste bugetul lor sau s-ar îndatora ca să își ofere o vacanță pe care nu și-o permit.

„Știm că pentru mulți români, gândul de a-și pierde telefonul sau de a cădea victimă unei escrocherii în timp ce se află în străinătate este o sursă reală de stres”, a declarat Dave Eborne, directorul Departamentului de Antifraudă la Revolut. „Misiunea noastră este de a pune la dispoziția utilizatorilor noștri instrumentele de care au nevoie pentru a-și proteja banii, oferindu-le libertatea de a explora lumea fără a-și face constant griji financiare. Cu toate acestea, este important să ne amintim că, deși am construit aplicația noastră având securitatea în centrul atenției pentru a aborda acele amenințări care pot apărea de obicei în vacanță, atenția clienților și colaborarea sunt, de asemenea, primordiale pentru a crește siguranța.”

Revolut oferă o suită de funcții avansate de securitate, concepute pentru a asigura o experiență financiară în siguranță și pentru a le da celor care călătoresc mai multă încredere. În special, există șase funcții care pot fi activate în aplicație pentru a proteja banii mai eficient:

Protecția fondurilor: Atunci când este activată, funcția solicită utilizatorului efectuarea unei verificări biometrice cu selfie înainte de a permite retrageri din conturile de economii și investiții, contribuind la împiedicarea infractorilor să transfere fonduri, chiar dacă securitatea telefonului este compromisă. Funcția, care necesită activarea de către clienți, poate fi aplicată pentru conturile de economii, acțiuni și mărfuri („buzunare”).

Conectare de pe al doilea dispozitiv: Clienții vor fi notificați imediat cu privire la orice acces la contul lor de pe un alt dispozitiv care nu este al lor. Sub rezerva trecerii unei verificări biometrice, clienții vor putea restricționa accesul celuilalt dispozitiv și ulterior își vor actualiza parola.

Dispozitiv pierdut: Clienții Revolut pot raporta rapid un furt sau o pierdere accesând www.revolut.com/report-lost-device din orice browser web sau accesând aplicația prin telefonul unui prieten, de exemplu. Indiferent dacă raportează un dispozitiv pierdut prin intermediul unui browser sau în aplicație, ambele metode le vor solicita utilizatorilor să-și verifice identitatea, să selecteze dispozitivul(ele) și cardul/ cardurile pe care doresc să le blocheze, urmând ca imediat după aceste acțiuni să-și schimbe parola.

Limite de tranzacții: Pentru a oferi clienților mai multă flexibilitate și control asupra banilor lor, oferind în același timp niveluri suplimentare de securitate. Revolut permite clienților să își stabilească propriile limite zilnice de tranzacții, necesitând autentificare biometrică peste limita personalizată. Aceasta înseamnă că, atât pentru cheltuielile zilnice, cât și în cazul compromiterii cardurilor sau conturilor, clienții au mai mult control asupra banilor lor.
Instrumente de bugetare și analiză: Pentru a monitoriza îndeaproape cheltuielile în timpul călătoriilor: clasificați cheltuielile, stabiliți bugete pentru diferite domenii și evitați cheltuielile excesive.

Carduri virtuale și blocare/deblocare instantanee: atunci când sunt în străinătate, utilizarea cardurilor virtuale le permite clienților să le blocheze sau să le anuleze imediat prin intermediul aplicației – dacă este necesar – și să le înlocuiască cu unele noi.

Cu aceste caracteristici inovatoare de securitate, Revolut vrea să se asigure că românii își pot urmări în liniște planurile de vacanță, știind că bunăstarea lor financiară este protejată la fiecare pas.

 

 

 

 

 

DailyBusiness
Rețeta de chiftele din conopidă a Roxanei Blenche. Sunt perfecte pentru zilele caniculare
Spynews
Ce se întâmplă cu Ion Iliescu pe patul de spital! Medicii au făcut un anunț de ultim moment
Bzi.ro
Felix Baumgartner, dovada supremă de iubire! Ce i-a lăsat moștenire Mihaelei Rădulescu
Fanatik.ro
Video. „Dodel” Cristi Tănase, filmat beat și dezbrăcat lângă București: avea alcoolemie 0,9 mg/l! Fostul jucător al FCSB a fost dat afară de la echipa unde antrena. Prima reacție
Capital.ro
O mare campioană a murit fulgerător. Lumea sportului e în doliu. Era mult prea tânără: Ai fost o minune
Playtech.ro
În cât timp primești banii în cazul unui proces de succesiune? Perioada estimativă pentru plăți
Adevarul
Paradox fiscal cu trei zile înainte de aplicarea cotelor majorate de TVA: poți cumpăra ingredientele cu cota de 21% și vinde produsul finit cu cota de 11%
wowbiz.ro
Anunț oficial! Cât vor fi bursele elevilor în anul școlar 2025-2026. Ministrul Educației a explicat care sunt criteriile de acordare: „Meritul trebuie să fie merit”
Evz.ro
Peste 8.000 de milionari în Republica Moldova. Cine sunt și cum au obținut venituri impresionante
Prosport.ro
Ce și-a făcut Simona Halep pentru a fi o femeie mai atrăgătoare
kanald.ro
O doctoriță de la Spitalul Militar Iași a fost găsită moartă în casă de fiica ei. Sânziana Lovin avea 50 de ani și o carieră promițătoare în spate
Cancan.ro
Motivul REAL pentru care Mihaela Rădulescu s-a îmbrăcat în alb la înmormântarea lui Felix Baumgartner. Are o semnificație aparte!
Capital.ro
TAXA pe apă pe care o plătesc românii. Mulți nici nu știu de ea: ,,De ce achităm această taxă?''
StirileBZI
Noi tăieri pentru bugetari! Indemnizația de hrană se reduce semnificativ. Cine pierde cel mai mult?
stirilekanald.ro
Medicul Sînziana Lovin, găsită moartă în casă de fiica sa de 19 ani! Dezvăluiri de ultimă oră
Programul Rabla, suspendat timp de doi ani. Fondurile vor fi redirecționate către proiecte din PNRR