Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a declarat duminică seară că România ar trebui să se pregătească de o recesiune economică în viitorul apropiat și că economia trebuie stimulată pentru a preveni o astfel de situație. Acesta subliniază că datoria publică este în creștere accelerată și că se va apropia de 60% până la finalul anului.
„Trebuie să vedem cum evoluează economia în toamnă. Economia României trebuie stimulată. Noi nu am făcut rezerve, noi am cheltuit și mai mult. Astăzi vorbim de stagnare, dar nu este încă exclusă o contracție (n. red. – economică), încă vorbim despre stagnare, nu de recesiune, dar trebuie să fim pregătiți și pentru recesiune”, a declarat ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare la Digi24.
„Creșterea datoriei publice este enormă, 56,6% în aprilie. Ne apropiem de 60% până la finalul anului. E greu când ai și deficit și datorie crescută”.
Ministrul Finanţelor a spus despre majorarea TVA că, „atunci când ajungem pe o cumpănă, nu mai e vorba de o politică economică, e vorba de stabilitatea financiară a României”.
El a precizat că riscul ca România să intre în incapacitate de plată ar însemna să nu ne mai putem finanța și, implicit, măsuri mult mai violente. „Ce ar fi însemnat să intrăm în incapacitate, să nu ne mai putem finanța, să rămânem 3-4 ani de zile în acest proces? Revenea troica, care a fost în 2008-2009, și noi nu mai aveam libertatea să ne finanțăm de pe piețe, nu mai aveam libertatea integrală de decizie asupra economiei. Marja de manevră era extraordinar de restrânsă şi măsurile pe care am fi fost obligaţi să le luăm erau mult mai violente, afectau mult mai mult, nu doar antreprenorii, populaţia în general”, a mai spus ministrul Finanţelor.
Nazare a spus că, în mod normal, economia României trebuia stimulată, dar nu s-a întâmplat acest lucru și nu s-au făcut rezerve.
„Când creșterea decelerează, în mod normal trebuie să stimulezi economia. Asta înseamnă că atunci când ai creștere, să faci rezerve. Noi n-am făcut rezerve, noi am cheltuit și mai mult, fără să punem deoparte, fără să ne gândim că o să ajungem într-un moment în care economia va stagna și va trebui revitalizată”, a spus Nazare.
Întrebat dacă România este în recesiune, așa cum sunt de părere mulți analiști, Alexandru Nazare a spus că astăzi vorbim de stagnare.
„Nu este exclusă o contracție, dar nu știu… Contracția nu o să fie, în momentul ăsta, pe ce analize avem, nu o să fie una majoră. Încă sunt foarte multe incertitudini. Vorbim încă de stagnare, nu vorbim de o recesiune. Dar trebuie să fim pregătiți și pentru recesiune. Pentru că atunci când ești pe stagnare, și am fost patru ani. Deci patru ani de zile, am văzut cum creșterea a tot scăzut, a tot scăzut, a tot scăzut, până am ajuns aproape de zero. Era previzibil. Era previzibil că ajungem aici”, a explicat ministrul de Finanțe.
Sefa ING Romania, mesaj optimist pentru romani! “Ne vom intoarce la cresterea economica dar nu peste noapte!” Dupa profiturile record bancherii nu se tem de recesiune!
Mihaela Bîtu, CEO al ING Bank: În general suntem optimişti şi avem încredere în rezilienţa românilor. Cu măsuri corecte, aplicate la timp, ne vom putea întoarce către o creştere a economiei, dar nu peste noapte. Ne-am pregătit pentru mai multe scenarii.
Mihaela Bîtu, CEO al ING Bank: Modernizarea infrastructurii fizice şi digitale, alimentată de fondurile europene, va reduce decalajele de dezvoltare regională.
♦ „Sectoare precum IT, construcţii şi auto pot deveni coloana vertebrală a economiei, alături de industrii încă emergente în prezent, precum energia regenerabilă. Modernizarea infrastructurii fizice şi digitale, alimentată de fondurile europene, va reduce decalajele de dezvoltare regională.
România se va putea întoarce către o creştere a economiei, cu măsuri corecte, aplicate la timp însă, nimic nu se întâmplă peste noapte, spune Mihaela Bîtu, CEO al ING Bank, adăugând că banca pe care o conduce s-a pregătit deja pentru mai multe scenarii, astfel încât să se asigure că o să menţină traiectoria ascendentă.
„În general suntem optimişti şi avem încredere în rezilienţa românilor. Cu măsuri corecte, aplicate la timp, ne vom putea întoarce către o creştere a economiei. Desigur, nimic nu se întâmplă peste noapte, aşa că ne-am pregătit deja pentru mai multe scenarii, astfel încât să ne asigurăm că o să menţinem traiectoria ascendentă“, a declarat şefa ING Bank pentru ZF.