Asociațiile de proprietari îi obligă, lunar, pe cei care dețin apartamente să contribuie la fondul de rulment și fondul de reparații. Foarte mulți le confundă pentru că, deși par similare, au scopuri distincte care trebuie foarte bine înțelese.
Asociația de proprietari afișează, în fiecare lună, pe lista de plată a persoanelor care locuiesc la bloc, două sume care au denumiri foarte apropiate: fondul de rulment și cel de reparații. Rolul lor în administrarea imobilelor este unul distinct, iar mulți le confundă și nici nu știu cine trebuie să le plătească atunci când locuința este închiriată.
Citește și: VIDEO Furtuna a doborât acoperișul unui bloc din Calafat. O persoană a fost la un pas să fie strivită
Taxele impuse de asociația de proprietari se regăsesc pe lista cheltuielilor lunare sau trimestriale ale fiecărui proprietar și au scopul de a asigura buna funcționare și întreținere a blocului.
Fondul de rulment este colectat lunar de la toți locatarii și utilizat pentru plata rapidă a cheltuielilor curente: apă, curent, salubritate sau alte servicii comune. Acesta reprezintă o rezervă prin care asociația de proprietari acoperă facturile dacă unii locatari întârzie cu plata, evitând penalizările sau întreruperea serviciilor.
Fondul de reparații este folosit pentru lucrări majore de întreținere și reabilitare a blocului, precum la acoperiș, fațadă, lifturi, instalații sau reabilitare termică. Legea nr. 196/2018 adaugă faptul că fondul de reparații poate fi folosit și pentru reabilitarea termică a clădirii.
Cuantumul său este stabilit de asociație, iar plata se face lunar, în tranșe sau integral, suma fiind stabilită proporțional cu cota-parte indiviză a fiecărui apartament.
În cazul apartamentelor închiriate, numai proprietarul este obligat să achite fondul de reparații și cel de rulment, iar chiriașul nu are această obligație legală de a contribui la aceste fonduri decât în cazul în care există o clauză contractuală care prevede altfel.