Moartea unui pensionar ridică adesea întrebări pentru rude, mai ales în privința sumelor de bani care nu au fost încasate până la data decesului.
Legislația din România prevede că pensia neîncasată la momentul decesului pensionarului poate fi solicitată de soț, copii, părinți sau moștenitori. Întreaga procedură de revendicare a pensiei restante din luna decesului este prevăzută de Legea nr. 360/2023.
Potrivit legii, pensia este un drept personal și se stinge, de regulă, odată cu decesul beneficiarului. Plata pensiei încetează începând cu luna următoare decesului, fără a mai fi datorată vreo sumă pentru lunile care urmează. Moștenitorii pot solicita și alte sume restante (ex: diferențe rezultate din recalculări, majorări sau regularizări neoperate la timp).
Potrivit legii, cererea trebuie depusă în termen de trei ani de la data decesului.
Legislația prevede și lista persoanelor care pot revendica aceste sume. Astfel, cererea poate fi depusă fie de soțul supraviețuitor al pensionarului, fie de un copil al defunctului, indiferent dacă este născut în căsătorie, în afara căsătoriei sau adoptat, fie de părintele pensionarului decedat.
Citește și: Indemnizația de hrană nu va mai fi acordată tuturor angajaților de la stat. Cine va primi 347 lei lunar
Moștenitorul trebuie să depună o cerere la casa teritorială de pensii unde era deschis dosarul pensionarului. La dosar se atașează certificatul de deces (original și copie), actul de identitate, un documentul care dovedește relația cu decedatul (certificat de căsătorie (pentru soț/soție), certificat de naștere (pentru copil), certificat de naștere al pensionarului și solicitantului (pentru părinte)), certificatul de moștenitor sau hotărâre judecătorească definitivă, dacă solicitantul este moștenitor (în lipsa soțului, copiilor sau părinților).