O Arcă a lui Noe modernă pentru salvarea speciilor ameninţate

Spermă congelată de urs panda, bănci de date genetice sau ecografii de rinoceri - sunt câteva din mijloacele utilizate de grădinile zoologice din lume, care recurg la cele mai avansate tehnici pentru a construi o Arcă a lui Noe modernă şi a asigura astfel supravieţuirea speciilor ameninţate.
Cristina Dinu
28 aug. 2013, 07:25
O Arcă a lui Noe modernă pentru salvarea speciilor ameninţate

În faţa imenselor pagube produse de braconaj şi a dispariţiei habitatului lor natural, numeroase specii au dispărut de pe hartă, astfel încât experţii încearcă să asigure, chiar şi cu costuri uriaşe, supravieţuirea lor prin programe de reproducere în captivitate, relatează AFP, citat de Agerpres.

Această activitate este însă extrem de complicată. În anii 1970, zoologii şi-au dat seama că puii de girafă şi de gazelă concepuţi în captivitate au şanse mai mici să supravieţuiască, suferind de cosanguinitate. „Această descoperire a bulversat grădinile zoologice, care au realizat că era necesar să gestioneze mai bine animalele din captivitate”, arată David Wildt, care conduce Centrul de supravieţuire a speciilor de la Smithsonian National Zoo din Washington.

În prezent, peste 500 de specii fac obiectul unor programe speciale de supravieţuire, printre aceste animale numărându-se gheparzii, elefanţii asiatici, dihorii din America şi un tip de antilope africane (Oryx dammah). Datele genetice ale animalelor din captivitate sunt înregistrate în programe informatice, permiţând oamenilor de ştiinţă să aleagă cel mai bun partener pentru reproducere şi să limiteze cosanguinitatea. În unele cazuri, acest tip de agenţie matrimonială online pentru animalele în captivitate a dat rezultate.

Eleganta antilopă Oryx dammah fusese declarată dispărută din sălbăticie în 2000, fiind vânată masiv şi lipsită de habitatul ei natural. Câteva mii de antilope au fost concepute în captivitate pentru a fi reintroduse în natură, îndeosebi în Tunisia, arată Fondul de Conservare a Saharei.

Ursul panda gigant este un alt exemplu de „succes extraordinar” al eforturilor de reproducere în captivitate, precizează David Wildt. China reuşeşte să păstreze în captivitate urşi panda, pe unii închiriindu-i unor grădini zoologice din lume. Biologii se străduiesc să îi facă să se reproducă înainte să îi înapoieze în ţara lor natală. Date fiind libidoul slab şi fecunditatea animalelor, ei trebuie ajutaţi să aibă urmaşi. ‘Există doar o şansă de succes pe an’, spune Pierre Comizzoli, expert în reproducerea urşilor panda la grădina zoologică din Washington. Salariaţii grădinii aplică animalelor un program de pregătire fizică pentru a fi în formă maximă în ziua cea mare. Însă, adaugă specialistul, aceste animale de peste 100 kg ajung destul de rar să conceapă natural pui, aşa încât se recurge adesea la inseminarea artificială.

În ceea ce priveşte rinocerii de Sumatra, aflaţi în pericol extrem de dispariţie, reproducerea cosanguină este singura opţiune. În sălbăticie au rămas doar în jur de 100, în Indonezia şi Malayezia. Femela începe ovulaţia doar în prezenţa unui mascul şi, în absenţa unei gestaţii regulate, dezvoltă chisturi care o fac sterilă. O echipă de la grădina zoologică din Cincinatti (Ohio, nord) a lansat un program de reproducere în anii 1990, soldat cu naşterea în 2001 a unui rinocer de Sumatra, primul care a văzut lumina zilei în captivitate în ultimii 112 ani. Singura femelă aptă să se reproducă, Suci, are de ales doar între doi masculi, care sunt fraţii ei. O tentativă de cuplare este programată în curând la Cincinatti, unde se află fratele ei cel mic, Harapan. Al doilea se găseşte la o grădină zoologică din Indonezia. „Dacă în Indonezia nu se capturează un alt rinocer, nu va exista diversitatea genetică de care avem nevoie”, arată Terri Roth, vice-preşedintă a grădinii zoologice din Cincinatti. În Malayezia se mai află un mascul în captivitate, pe care experţii încearcă să îl ‘combine’ cu o femelă aproape sterilă.

„Au existat totuşi puţine exemple reuşite de reintroducere în natură a acestor specii ameninţate”, recunoaşte David Wildt. Potrivit lui, „trebuie găsite alte mijloace pentru protejarea acestor specii în sălbăticie dacă vrem să fim siguri că le vom avea multă vreme de aici înainte„, încheie el.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Vești bune pentru clienții din România: magazinul cu produse de 5 lei la raft se extinde în țară
Capital.ro
FUGE George Simion? Cutremur total în România fix după alegeri: Este nevoit...
Playtech.ro
Se schimbă Codul Rutier, triunghiurile reflectorizante nu mai sunt ce au fost odată. Noua dotare obligatorie
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Când și cum a fost racolată jucătoarea de tenis Alexandra Iordache de mafia pariurilor. Fostul său antrenor a dat totul în vileag
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Vreme șocantă în luna Mai. La ce nivel ajung temperaturile
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Actrița Millena a MURIT la doar 11 ani, după 13 stopuri cardiace. Medicii au crezut că este vorba de febra dengue. Care este, de fapt, cauza decesului
Cancan.ro
Câștigătorul Asia Express 2025 a băgat divorț! CANCAN.ro are toate detaliile
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care România s-a despărțit în lacrimi. A fost cel mai îndrăgit. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Anunț de ultim moment despre Igor Cuciuc! Ce s-a întâmplat la mormântul fiicei sale: „E greu de acceptat”
MediaFlux
Poate fi învins George Simion în turul 2? Ce poate învăța Nicușor Dan de la Băsescu și Iohannis
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele