Mai rapizi decât testele: Olandezii antrenează şobolani ca să detecteze droguri şi praf de puşcă

Poliţia din Olanda speră să economisească bani folosind şobolani pentru detectarea drogurilor sau a prafului de puşcă, deoarece animalele sunt mai ieftine şi mai rapide decât metodele tradiţionale de laborator, relatează Der Spiegel, citat de Agerpres.  
Romania TV
17 sept. 2013, 15:20
Mai rapizi decât testele: Olandezii antrenează şobolani ca să detecteze droguri şi praf de puşcă

Derrick, de exemplu, este imbatabil, având „dreptate” în 98,8% din cazuri – o precizie pe care doar o maşină o poate realiza. Însă Derrick nu este o maşină, ci un şobolan dintr-un grup de „elită” de cinci rozătoare, antrenate în prezent la Rotterdam pentru a adulmeca droguri, praf de puşcă sau alte substanţe care pot fi prevalate în urma comiterii unei infracţiuni.

Derrick a fost numit după protagonistul unui popular serial de televiziune german, care a rulat în anii ’70 până în anii ’90 şi s-a bucurat de o audienţă loială şi în Olanda. Ceilalţi patru şobolani au primit la rândul lor numele unor detectivi celebri, fiind botezaţi Magnum, Poirot, Thomson şi Thompson.

Şobolanii sunt ţinuţi într-o cameră întunecată, într-o mică casă la nord-est de Rotterdam, alături de un spaţiu de depozitare pentru cabluri, pături şi echipamente aparţinând unităţii de câini a poliţiei.

Cu 1.000 de receptori diferiţi pentru percepţia mirosurilor, şobolanii au o rată medie de succes de 95%, explică Monique Hamerslag, antrenoarea „unităţii de elită”. Destul de curând, adaugă ea, Derrick şi „colegii” săi vor fi suficient de antrenaţi pentru a putea fi utilizaţi în anchete.

„Şobolanii nu pot înlocui câinii poliţiei”, în primul rând pentru că nu pot fi trimişi la locul infracţiunii, susţine Hamerslag. De asemenea, şobolanii nu pot mirosi suspecţii, ci mai degrabă probe prelevate de pe faţa, braţele şi mâinile acestora, însă sunt mai ieftini şi mai eficienţi. Spre exemplu, dacă azi are loc un schimb de focuri şi mai mulţi suspecţi sunt arestaţi, testele pentru reziduurile de praf de puşcă necesită produse chimice, microscoape şi angajaţi, iar întregul proces durează cel puţin două ore. „Şobolanii pot face acelaşi lucru în două secunde„, povesteşte Hamserlag.

Potrivit Der Spiegel, viteza cu care şobolanii pot „lucra” este extrem de utilă în Olanda, unde poliţia nu poate reţine în mod legal suspecţii mai mult de şase ore fără ca aceştia să fie acuzaţi de ceva.

Rezultatele rapide furnizate de şobolani pot ajuta la filtrarea martorilor nevinovaţi şi oferă indicii despre persoanele care ar trebui anchetate în continuare. Cu toate acestea, dacă un suspect ajunge în instanţă, este necesar un test de laborator pentru ca respectivul caz să fie admis.

DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Video șocant cu Lamborghini-ul lui Diogo Jota în flăcări! Imagini terifiante ale accidentului mortal la câteva secunde după petrecerea sa
Capital.ro
Toată Rusia e în doliu. L-AU UCIS. Ucraina își vede visul împlinit cu armele americanilor
Playtech.ro
În ce țări poți ajunge cu trenul din România. Cât costă biletul și câte ore faci pe drum în funcție de destinație
DailyBusiness
Știi care este ”vampirul” energetic din casa ta? Te usucă la factura de curent!
Adevarul
Artificiile statului pentru plata unor bugetari de lux: angajați cu leafă la mai multe ministere și indemnizații în multiple Consilii de Administraţie
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Știrista de la PRO TV a dat lovitura. Vis devenit realitate
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
kanald.ro
Imagini tulburătoare de la locul accidentului în care a murit Diogo Jota! Cum arată mașina în care se afla
Cancan.ro
Gestul SFÂȘIETOR făcut de fiul lui Ion Cernea, înainte ca sicriul cu trupul neînsuflețit al tatălui său să fie băgat în groapă
Playsport.ro
Amendă de 1.600 de lei și suspendarea permisului pentru o greșeală banală în trafic. Mare atenție la...
Capital.ro
Adio, maestre! Am mai pierdut unul din actorii pe care l-am iubit cu toții enorm: Un uriaş blând cu barbă legendară
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
stirilekanald.ro
Imagini TERIFIANTE cu bărbatul omorât de urs pe Transfăgărășan
Irinel Popescu, medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: ”În final, a cedat și inima”
MediaFlux
Ce riscuri își asumă clienții când schimbă furnizorul de energie. Capcanele din contractele la curent
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pro sau contra consumului de pudră proteică. Specialiștii spun care sunt riscurile consumului acestui produs