A apărut un fals după un tablou furat din Rotterdam. Un bărbat a încercat să-l vândă în Germania

Autorităţile germane au reţinut un bărbat care a încercat să vândă unui colecţionar o copie a unuia dintre tablourile furate din muzeul Kunsthal, după ce, iniţial, el l-a asigurat pe potenţialul cumpărător că pictura provine chiar de la spărgătorii români, au declarat pentru Mediafax surse din IGPR.
Romania TV
27 sept. 2013, 17:18
A apărut un fals după un tablou furat din Rotterdam. Un bărbat a încercat să-l vândă în Germania

Potrivit surselor citate, Poliţia Română a primit o solicitare din partea autorităţilor germane, în care se cereau informaţii legate de ancheta în cazul jafului din octombrie 2012, de la muzeul Kunsthal din Rotterdam. Poliţiştii germani doreau să afle dacă în urma investigaţiilor întreprinse de anchetatorii din România, operele de artă furate au fost recuperate.

Ulterior, s-a dovedit că tabloul pe care voia să-l vândă bărbatul reţinut în Germania este un fals, tentativa de înşelăciune fiind cercetată, în continuare, de poliţiştii germani, au mai spus sursele din Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

O faptă similară a fost înregistrată în Olanda, la scurt timp după jaful de la muzeu, când o persoană a încercat să vândă o copie după unul dintre tablourile furate.

Mai multe tablouri de mare valoare au fost furate de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012.

Din muzeu au dispărut şapte pânze: „Tête d’Arlequin” de Pablo Picasso, „La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „Waterloo Bridge” şi „Charing Cross Bridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, „Autoportrait de Meyer de Haan” şi „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud.

La 15 iulie 2013, în acest dosar au fost trimişi în judecată, de procurorii DIICOT, Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat şi, în lipsă, Adrian Procop, valoarea prejudiciului fiind estimată la 18 milioane de euro.

Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Mihai Bitu şi Olga Dogaru au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv, Petre Condrat în stare de libertate, iar Adrian Procop a fost deferit justiţiei în lipsă, se arăta într-un comunicat de presă al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Potrivit procurorilor, din probele administrate pe parcursul urmăririi penale „există suspiciunea rezonabilă” că Radu Dogaru şi Adrian Procop, cu sprijinul lui Eugen Darie, „au constituit o grupare infracţională în scopul săvârşirii infracţiunii de furt calificat cu consecinţe deosebit de grave”

Dogaru şi Procop sunt acuzaţi că, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au intrat prin efracţie în muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu complicitatea lui Darie, de unde au furat şapte picturi în ulei şi acuarele. Valoarea prejudiciului a fost estimată la 18 milioane de euro.

Alexandru Mihai Bitu este acuzat că a aderat la grupul infracţional şi i-a ajutat pe Dogaru, Darie şi Procop în încercarea de a valorifica tablourile furate, precum şi că a intermediat comercializarea operelor de artă.

Petre Condrat a fost trimis în judecată pentru tăinuire, fiind acuzat că a înlesnit inculpaţilor Dogaru şi Darie valorificarea a două dintre operele de artă, „cunoscând că acestea provin din săvârşirea unei infracţiuni”, au precizat procurorii.

Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, este acuzată că ar fi transportat şi ascuns tablourile care au fost furate de la muzeul din Rotterdam.

Dosarul a fost trimis de DIICOT – Structura Centrală la Judecatoria Sectorului 3 Bucureşti.

Avocatul Cătălin Dancu, apărătorul lui Radu Dogaru, declara în 10 iulie, pentru Mediafax, că procurorii DIICOT au disjuns din dosarul furtului de tablouri partea privind presupusa distrugere a acestora de către mama lui Radu Dogaru, Olga Dogaru, pentru aceste aspecte fiind continuate cercetările într-un nou dosar.

Dancu preciza că procurorii nu au primit încă rezultatele expertizei în cazul cenuşii ridicate în urma percheziţiilor din casa mamei lui Radu Dogaru, pentru a se stabili dacă aceasta provine de la tablourile furate din Olanda.

Directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberländer-Târnoveanu, a declarat, în 10 iulie, pentru MEDIAFAX, că expertiza în cazul tablourilor furate din Olanda nu a fost finalizată. „Depinde de Parchet. Am decis ca faza finală să o realizăm împreună”, a spus Ernest Oberländer-Târnoveanu.

Cenuşa şi alte probe ridicate la percheziţiile făcute în casa mamei lui Radu Dogaru au fost trimise la experţi, a declarat, în 29 mai, pentru MEDIAFAX, Gabriela Neagu, de la Biroul de presă al DIICOT.

Surse judiciare declarau, pentru MEDIAFAX, că cel puţin unul dintre cele şapte tablouri furate de la muzeul Kunsthal din Rotterdam ar fi fost ars în casa mamei lui Radu Dogaru.

Procurorii au cerut experţilor să analizeze compoziţia chimică şi structurală a cenuşii şi să spună dacă, pe baza rezultatelor, se poate dovedi că aceasta conţine urme de uleiuri specifice, cerneluri sau vopseluri de pictură.

Radu Dogaru, Eugen Darie şi Mihai Alexandru Bitu sunt în arest preventiv din 21 ianuarie.

În acest caz a fost reţinut şi asistentul creatorului de modă Cătălin Botezatu, Petre Condrat, acesta fiind eliberat în 29 ianuarie din arestul Poliţiei Capitalei, după ce a dat declaraţii procurorilor DIICOT.

La 15 martie, Judecătoria Sectorului 5 a emis un mandat de arestare preventivă în lipsă, pentru 30 de zile de la momentul capturării, pe numele celui de-al patrulea suspect.

Suspecţii voiau să dea foc tablourilor, din cauza situaţiei generate, arăta un procuror DIICOT, în ianuarie, la Tribunalul Bucureşti. Procurorul preciza atunci că Radu Dogaru a afirmat într-o interceptare a sa: „Mai bine nu le mai luam. Ar trebui să le ardem”.

Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, că tablourile de zeci de milioane de euro furate din Olanda au fost scoase din ramele în care se aflau şi ţinute o perioadă în localitatea Măcin din judeţul Tulcea, „în pungi de un leu”, iar când au vrut să le vândă, hoţii nu au ştiut ce preţ să ceară pe ele.

În Măcin au domiciliul Alexandru Bitu şi Eugen Darie, iar Radu Dogaru este originar dintr-o localitate de lângă Măcin.

Tablourile ar fi fost duse după furt în locuinţa din Rotterdam a Nataşei Timofei, în vârstă de 19 ani, originară din Măcin. Tot acolo ar fi fost decupate şi scoase din rame pânzele furate, au declarat surse apropiate anchetei.

Nataşa Timofei era iubita lui Radu Dogaru în perioada plănuirii şi comiterii infracţiunii. Timofei a fost arestată în Olanda, fiind audiată în legătură cu furtul tablourilor de către doi ofiţeri ai Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi de un procuror de la DIICOT, potrivit unor oficiali ai Poliţiei Române.

O comisie rogatorie olandeză, formată dintr-un judecător, un procuror şi un poliţist judiciar, i-a audiat, în iunie, la sediul DIICOT, pe cei trei suspecţi în cazul furtului de tablouri de la Rotterdam, care au arătat că au intrat în muzeu doar cu ajutorul unei şurubelniţe, au declarat surse judiciare.

DailyBusiness
Preţuri mai mari ca niciodată în staţiunea din Grecia adorată de români. Cât costă un gyros în vara lui 2025
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Cât ia Andra Măruță pentru un concert de o oră, în iulie 2025: Tu muncești un an și nu câștigi suma asta!
Fanatik.ro
Lună Plină în Capricorn. De pe 10 iulie, de la ora 7 dimineața, cinci zodii vor renaște din cenușă. Se întoarce roata norocului și pentru ele
Capital.ro
Decizie pentru cei cu card Visa. Cum se vor efectua plățile. Schimbare radicală în toate țările UE, inclusiv România
Playtech.ro
Amenzi automate pentru șoferii români. O schimbare importantă intră în vigoare în Bulgaria, din acest weekend
DailyBusiness
Ce îi supără cel mai tare pe românii care călătoresc cu avionul: schimbările de zbor şi dificultatea de a contacta call center-ul
Adevarul
Recomandările Europei pentru România, traduse de un cunoscut economist: „Concediați 20% din bugetari, inclusiv din sistemul de Educație”
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Vulcanii de sub ghețari, în pericol să erupă din cauza încălzirii globale
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Criminalul Andei este de negăsit. Bărbatul a abuzat în trecut o copilă de 13 ani, dar nu a făcut închisoare
Cancan.ro
MESAJUL transmis de Adrian Brîncoveanu, după ce Andreea Marin a confirmat despărțirea lor. Unde s-a retras, de fapt
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Capital.ro
UE ne împinge în prăpastie! Liviu Dragnea, anunț șoc: Unde va fi următorul teatru de război? În România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Reacții dure după moartea violentă a Sorinei Lupșa. Judecătoarea s-a aruncat în gol de la etajul 7: „Ăștia care aplaudați, aveți sângele ei pe mâinile voastre”
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Ministerul Muncii promite o nouă majorare pentru pensionari. De unde vin banii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un Ministru al Transporturilor spre Lumea de Apoi. Cele mai misterioase morți din elita rusă a afacerilor