A apărut un nou tip de înşelăciune. Cum sunt păcăliţi românii care vor certificat de vaccinare anti-covid, fără să facă vaccinul

Poliţiştii avertizează că a apărut un nou tip de înşelăciune. Vizaţi sunt românii care vor să cumpere certificate de vaccinare anti-covid false. Escrocii le cer aproximativ 100 de euro pentru nişte certificate false pe care nu le vor primi niciodată.

06 oct. 2021, 16:58
A apărut un nou tip de înşelăciune. Cum sunt păcăliţi românii care vor certificat de vaccinare anti-covid, fără să facă vaccinul

A apărut un nou tip de înşelăciune. De data aceasta, vizaţi sunt românii care vor certificate de vaccinare anti-covid fără să mai facă vaccinul.

A apărut un nou tip de înşelăciune. Avertismentul poliţiştilor

Citeşte şi Certificatul verde COVID-19 s-ar putea schimba după ce a început administrarea dozei 3. Adriana Pistol (INSP): „Ne aşteptăm la aşa ceva”

Poliţiştii avertizează că escrocii creează pe aplicaţiile de comunicare grupuri cu denumiri sugestive, ce conţin cuvinte precum vaccin, COVID, certificat, vaccine passports, vaccine cards, etc. şi postează anunţuri de vânzare de certificate COVID-19.

„Din cercetări a reieşit că persoane necunoscute creează pe aplicaţiile de comunicare grupuri cu denumiri sugestive, ce conţin cuvinte precum vaccin, COVID, certificat, vaccine passports, vaccine cards, etc. şi postează anunţuri de vânzare de certificate COVID-19”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Cei care vor să cumpere certificate de vaccinare false intră în discuţii cu ofertantul prin conversaţii scrise, private şi transmit datele de identificare pentru completarea aşa-zisului certificat, fiindu-le solicitată plata unor sume de bani, de aproximativ 100 de euro, pentru eliberarea unui certificat de vaccinare cu doză unică.

Potrivit poliţiştilor, plata este solicitată în echivalent bitcoin, prin intermediul automatelor de plată sau în euro, prin aplicaţia PayPal, fiind oferite instrucţiuni precise de plată şi codul QR al portofelului electronic sau, după caz, adresa de e-mail a beneficiarului.

„Pentru a-i convinge pe cumpărători să facă plata, autorul transmite fotografii ale certificatului solicitat, precum şi ale AWB-ului generat electronic de firma de curierat, afirmând că, dacă nu se face plata în scurt timp (30 de minute sau o oră), se renunţă la tranzacţie”, mai arată IGPR.

După ce primesc banii, escrocii nu mai dau niciun semn cumpărătorului, blocând inclusiv conversaţiile cu acesta.

„Acest tip de înşelăciune este facilitat de anonimatul oferit de aplicaţiile securizate de comunicare şi de plată, precum şi de reticenţa persoanelor înşelate de a sesiza faptele, întrucât acestea sunt de natură penală”, mai precizează oamenii legii.

Cercetările sunt continuate în vederea identificării persoanelor implicate şi stabilirii întregii activităţi infracţionale.

Citeşte şi Medic nemulțumit de accesul în restaurant cu certificat verde: „Eu ce garanție am că personalul este vaccinat?”