A crescut vârsta de pensionare în România. Metoda discretă pe care românii nu au observat-o. Se anunță un viitor sumbru pentru o categorie de cetățeni

Guvernul României are nevoie de mai mulți oameni în câmpul muncii, în timp ce semnalele de alarmă cu privire la „sistemul falimentar de pensii" continuă. Astfel, de la 1 ianuarie 2023, a început creșterea vârstei de pensionare, într-un mod discret. 

29 ian. 2023, 18:32
A crescut vârsta de pensionare în România. Metoda discretă pe care românii nu au observat-o. Se anunță un viitor sumbru pentru o categorie de cetățeni

Peste 50% dintre angajații din câmpul muncii sunt vizați de măsura semnată de Guvern. Mai precis, este vorba despre femeile din țara noastră. Astfel, persoanele de sex feminin, active din punct de vedere profesional, nu se vor mai putea pensiona la vârsta de 61 de ani și 9 luni.

Inițiativa a intrat în vigoare din ianuarie 2023. Vârsta de pensionare a femeilor din țara noastră a crescut pentru femei la 62 de ani. Creșterea va fi treptată în continuare, astfel încât și femeile vor fi ținute în final câmpul muncii până la 65 de ani. În anul 2030, vârsta de pensionare va fi de 63 de ani, iar în anul 2035 aceasta va ajunge la 65 de ani.

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar cel complet pentru femei va fi de 32 de ani, de la 31 de ani și 11 luni, în decembrie 2022.

 

Viitor sumbru pentru români

 

De-a lungul timpului, vârsta de pensionare a crescut în România, o dată la câțiva ani. Astfel, românii sunt nevoiți să plătească timp de mai bine de trei decenii contribuții la Sănătate și Pensii, bani pe care aproape nimeni nu și-i mai recuperează vreodată. Mulți dintre români ajung să moară în timp ce-și desfășoară activitatea profesională sau ajung bolnavi la pensie, pentru a mai trăi câteva luni sau ani.

Și în Franța a fost crescută vârsta de pensionare, de la 60 la 62 de ani pentru femei. În Germania, vârsta de pensionare pentru femei a fost majorată în baza unui sistem gradual, cu câțiva ani la fiecare generație.

Șefii din statele vizate sunt de părere că femeile trebuie să cotizeze la fel de mult precum bărbații, din moment ce sistemele de pensii suferă, e nevoie de forță de muncă, iar persoanele de sex feminin au o speranță de viață mai mare. Totuși, măsura ar putea crea mari probleme la îndeplinirea stagiului de cotizare, din moment ce femeile își întrerup activitatea profesională, de regulă, în urma concediului maternal.