A dat şatra de romi din Baia Mare pe un job la Google în New York. Povestea de viaţă impresionantă a Rowenei Marin, tânăra romă care şi-a depăşit condiţia şi a ajuns să lucreze într-una dintre cele mai mari companii din lume

Rowena Marin provine dintr-o familie de romi argintari din Baia Mare. A reuşit, însă, cu multă muncă şi la fel de multă determinare să-şi depăşească condiţia şi să nu se supună cutumelor comunităţii. Azi, Rowena locuiește în New York și lucrează la Google.

13 sept. 2023, 16:13
A dat şatra de romi din Baia Mare pe un job la Google în New York. Povestea de viaţă impresionantă a Rowenei Marin, tânăra romă care şi-a depăşit condiţia şi a ajuns să lucreze într-una dintre cele mai mari companii din lume

Rowena Marin nu este, însă, singura din familie care are şcoală. Mama ei are diplomă de zece clase, iar tatăl ei este chiar absolvent de facultate.

Rowena Marin, din şatră la Google

Având exemplul părinţilor ei, Rowenei nu i-a fost greu să aibă idealuri înalte. Mai întâi, a aplicat pentru un masterat în Madrid și pentru o bursă educațională, apoi s-a mutat în Spania.

Am plecat din Baia Mare, Maramureș, unde m-am născut acum 34 de ani și unde am crescut până la 8 ani, înconjurată de cei din comunitatea mea de romi argintari […] Lumea mea era comunitatea mea. Părinții mei au fost primii tineri cu studii superioare.

Mama a terminat clasa a X-a, iar tata, facultatea. Majoritatea celor din generația lor aveau câteva clase; minimul legal sau minimul necesar pentru a avea un permis de conducere. Învățam de mici să gestionăm banii, pentru că, la bază, argintarii sunt comercianți, iar școala îi ajuta la număratul banilor”, povesteşte tânăra pentru totulpentrumame.ro

Rowena a avut dintotdeauna un respect deosebit pentru familia ei, cu toate astea, şi-a dorit mult să realizeze mai mult decât membrii familiei ei şi să-şi depăşească condiţia. La 21 de ani, a intrat la Academia de Studii Economice.

Un an mai târziu, s-a căsătorit conform tradiţiei romilor. Vindea argint la tarabă, dar lucra și cu fratele ei la o firmă din consultanță, după ce întreaga familia se mutase la București.

Citeste si Romina Gingașu și Piero Ferrari, apariție spectaculoasă la Festivalul de Film de la Veneția. Românca a strălucit într-o rochie roșie și un colier de 1 milion de euro

Viaţa ei s-a scurs lin până la 25 de ani, când un deces în familie a zdruncinat-o puternic. Băiatul unui văr primar de-al ei a plecat într-o lume mai bună. A fost momentul în care a decis să facă ceva cu viaţa ei. A aplicat pentru un masterat în Madrid și pentru o bursă educațională, apoi s-a mutat în Spania.

Masteratul pe care îl urma presupunea să studieze în mai multe locuri din lume și pentru început a ajuns în India, la Mumbai. A ajuns, apoi, la Beijiing. Acolo a lucrat timp de doi ani într-un start up. Avea suficienţi bani cât să-şi plătească chiria, dar şi să-i trimită mamei ei.

Următorul job a fost la Paris, dar când compania și-a închis porțile, a fost obligată să se întoarcă în România.

Rowena Marin urmează să devină mămică

În momentul în care a realizat că nu se poate realza profesional dacă rămâne alături de soţul ei, a decis să se despartă. A aplicat pentru un loc de muncă la IBM, a plecat în Irlanda şi s-a angajat la Google.

Tot în Irlanda l-a cunoscut şi pe cel care avea să-i devină soţ. Împreună au pus bazele unei companii și tot fiecare a scris câte scris o carte.

Citeste si Ioana Tufaru a ajuns să trăiască de pe o zi pe alta. După ce soţul ei a rămas fără serviciu, singurul venit al familiei îl reprezintă ajutorul social

Acest nivel de intimitate și dragoste era ceva la care nici nu știam să visez, pentru că nu l-am văzut la nimeni în jurul meu. În comunitatea mea cu siguranță sunt cupluri care se iubesc cu adevărat, dar e aproape imposibil să își permită să exploreze acea iubire, pentru că sunt foarte multe presiuni din partea celor două familii care se unesc, și/sau greutățile vieții nu le oferă ocazia.

Iar pentru că eu și Roger ne ajutăm foarte tare, în ultimii doi ani am pus pe picioare o companie: The School of Reinvention și amândoi am publicat câte o carte”, a mărturisit Rowena pentru sursa citată.