A dat şatra de romi din Baia Mare pe un job la Google în New York. Povestea de viaţă impresionantă a Rowenei Marin, tânăra romă care şi-a depăşit condiţia şi a ajuns să lucreze într-una dintre cele mai mari companii din lume

Rowena Marin provine dintr-o familie de romi argintari din Baia Mare. A reuşit, însă, cu multă muncă şi la fel de multă determinare să-şi depăşească condiţia şi să nu se supună cutumelor comunităţii. Azi, Rowena locuiește în New York și lucrează la Google.
Irina Dumitrescu
13 sept. 2023, 16:13
A dat şatra de romi din Baia Mare pe un job la Google în New York. Povestea de viaţă impresionantă a Rowenei Marin, tânăra romă care şi-a depăşit condiţia şi a ajuns să lucreze într-una dintre cele mai mari companii din lume

Rowena Marin nu este, însă, singura din familie care are şcoală. Mama ei are diplomă de zece clase, iar tatăl ei este chiar absolvent de facultate.

Rowena Marin, din şatră la Google

Având exemplul părinţilor ei, Rowenei nu i-a fost greu să aibă idealuri înalte. Mai întâi, a aplicat pentru un masterat în Madrid și pentru o bursă educațională, apoi s-a mutat în Spania.

Am plecat din Baia Mare, Maramureș, unde m-am născut acum 34 de ani și unde am crescut până la 8 ani, înconjurată de cei din comunitatea mea de romi argintari […] Lumea mea era comunitatea mea. Părinții mei au fost primii tineri cu studii superioare.

Mama a terminat clasa a X-a, iar tata, facultatea. Majoritatea celor din generația lor aveau câteva clase; minimul legal sau minimul necesar pentru a avea un permis de conducere. Învățam de mici să gestionăm banii, pentru că, la bază, argintarii sunt comercianți, iar școala îi ajuta la număratul banilor”, povesteşte tânăra pentru totulpentrumame.ro

Rowena a avut dintotdeauna un respect deosebit pentru familia ei, cu toate astea, şi-a dorit mult să realizeze mai mult decât membrii familiei ei şi să-şi depăşească condiţia. La 21 de ani, a intrat la Academia de Studii Economice.

Un an mai târziu, s-a căsătorit conform tradiţiei romilor. Vindea argint la tarabă, dar lucra și cu fratele ei la o firmă din consultanță, după ce întreaga familia se mutase la București.

Citeste si Romina Gingașu și Piero Ferrari, apariție spectaculoasă la Festivalul de Film de la Veneția. Românca a strălucit într-o rochie roșie și un colier de 1 milion de euro

Viaţa ei s-a scurs lin până la 25 de ani, când un deces în familie a zdruncinat-o puternic. Băiatul unui văr primar de-al ei a plecat într-o lume mai bună. A fost momentul în care a decis să facă ceva cu viaţa ei. A aplicat pentru un masterat în Madrid și pentru o bursă educațională, apoi s-a mutat în Spania.

Masteratul pe care îl urma presupunea să studieze în mai multe locuri din lume și pentru început a ajuns în India, la Mumbai. A ajuns, apoi, la Beijiing. Acolo a lucrat timp de doi ani într-un start up. Avea suficienţi bani cât să-şi plătească chiria, dar şi să-i trimită mamei ei.

Următorul job a fost la Paris, dar când compania și-a închis porțile, a fost obligată să se întoarcă în România.

Rowena Marin urmează să devină mămică

În momentul în care a realizat că nu se poate realza profesional dacă rămâne alături de soţul ei, a decis să se despartă. A aplicat pentru un loc de muncă la IBM, a plecat în Irlanda şi s-a angajat la Google.

Tot în Irlanda l-a cunoscut şi pe cel care avea să-i devină soţ. Împreună au pus bazele unei companii și tot fiecare a scris câte scris o carte.

Citeste si Ioana Tufaru a ajuns să trăiască de pe o zi pe alta. După ce soţul ei a rămas fără serviciu, singurul venit al familiei îl reprezintă ajutorul social

Acest nivel de intimitate și dragoste era ceva la care nici nu știam să visez, pentru că nu l-am văzut la nimeni în jurul meu. În comunitatea mea cu siguranță sunt cupluri care se iubesc cu adevărat, dar e aproape imposibil să își permită să exploreze acea iubire, pentru că sunt foarte multe presiuni din partea celor două familii care se unesc, și/sau greutățile vieții nu le oferă ocazia.

Iar pentru că eu și Roger ne ajutăm foarte tare, în ultimii doi ani am pus pe picioare o companie: The School of Reinvention și amândoi am publicat câte o carte”, a mărturisit Rowena pentru sursa citată.

Spynews
Acces Direct. Momente cumplite pentru familia Raisei, fetița de doi ani din Dolj. Va fi înmormântată mâine, de Ziua Copilului. Cine a lipsit de la priveghi
Bzi.ro
Cabral și-a găsit nevasta cu doi bărbați! „Deci, nu te mai suport!”
Fanatik.ro
Comuna din România unde mai trăiesc doar câțiva oameni. Are ulițele asfaltate și apă curentă, iar casele se vând cu 40.000 de euro
Capital.ro
Obligatoriu pentru toți șoferii care fac ITP. Ce trebuie să facă înainte de inspecția tehnică
Playtech.ro
SCANDALOS! Mihaela Rădulescu, goală pușcă! A făcut senzație cu ipostaza nud
DailyBusiness
Categoria de șoferi care scapă nepedepsită deși încalcă legea! Polițiștii sunt neputincioși
Adevarul
Cinci predicții ale experților cu privire la impactul condamnării lui Trump asupra alegerilor din 2024 și nu numai
Spynews
Știrile Antena Stars. Frații Tate rămân sub control judiciar. Milionarii britanici nu au voie să părăsească țara
Spynews
Știrile Antena Stars. Ramona Olaru s-a săturat de iubiții cu bani, dar nu și bogați sufletește! Cum își testează pretendenții încă de la primele întâlniri: „Contează pentru mine...”
Evz.ro
Directiva care i-a înnebunit pe oameni. De ce nu se mai rup capacele sticlelor
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
wowbiz.ro
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47 de ani
Cancan.ro
După ce s-a “curățat” la Floreasca și Obregia, Adrian Mititelu Jr. și-a reluat păcatele… Paranghelie la NUBA până la 3 dimineața cu vinuri fine!
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Anumiți angajați vor avea parte de mai multe zile de concedii în 2024: Noul proiect de lege a fost adoptat de Camera Deputaților
Capital.ro
Se dau BANI sigur de la stat. Anunț pentru mii de români: Să facă contestație
StirileBZI
A fost aprobat un nou Program Rabla. Ce buget este pregătit
Prosport.ro
FOTO. Milionarul Arpad Paszkany a transformat-o total pe „Cenușăreasa” Antonela Pătruț. Afaceristul i-a schimbat nu doar înfățișarea, ci și modul de viață
stirilekanald.ro
Ei sunt cei trei tineri dispăruți în urma inundațiilor din Italia! S-au îmbrățișat în timp ce erau luați de ape
substantial.ro
Empatia: Cheia către o lume mai bună – Cum să îți înveți copilul să fie plin de compasiune
MediaFlux
Fenomene paranormale. Nici specialiștii nu pot explica aceste mistere
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'