A fost adoptat proiectul „zile libere pentru părinţi” când şcolile se închid în situaţii speciale

Deputaţii au adoptat proiectul de lege care obligă angajatorii să acorde zile libere plătite părinților care nu au cu cine să-și lase copiii în cazul unor situaţii speciale. Camera Deputaților era for decizional în acest caz. Legea merge acum la promulgare.

RomaniaTV.net
12 mart. 2020, 11:58
A fost adoptat proiectul „zile libere pentru părinţi” când şcolile se închid în situaţii speciale

„Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt arondați, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu”, prevede articolul 1 al proiectului legislativ.

Prevederile se vor aplica părinților ai căror copii au vârsta de până în 12 ani, înregistrați în cadrul unei unități de învățământ și părinților copiilor cu dizabilități înregistrați în cadrul unei unități de învățământ. 

Citeşte şi: Gesturi exagerate din cauza coronavirusului! Angajaţii au legat spirtul cu lanţ pentru a nu mai fi furat

Pentru perioada în care vor sta acasă, părinții vor primi 75% din salariul net. 

Zilele libere plătite se vor acorda la cererea unuia dintre părinți, respectiv a tutorelui legal, în cazul familiilor monoparentale. Prevederile se aplică pe baza unei declarații pe propria răspundere, semnată de către ambii părinți, cu excepția familiilor monoparlamentale, depusă la angajator de către părintele care va supraveghea copilul în perioada menționată.

Citeşte şi: CORONAVIRUS. Cei care vor refuza carantina vor fi acuzaţi de crimă. Pedepsele ajung la 21 de ani de închisoare

Inițiatorii, mai mulți parlamentari PSD-ALDE, propun ca zilele libere plătite să fie acordate pe toată perioada în care autoritățile decretează închiderea unităților de învățământ.