A fost amendată pentru că are doi câini care latră prea mult. Decizie incredibilă în instanță!

O femeie din Baia Mare a primti o amendă de 200 de lei pentru că cei doi câini ai săi lătrau prea tare. În cele din urmă, a obținut anularea procesului verbal de contravenție.

27 ian. 2021, 10:44
A fost amendată pentru că are doi câini care latră prea mult. Decizie incredibilă în instanță!

Femeia avea grijă de doi câini care lătrau destul de des. Vecinii au început să se plângă că sunt deranjanți de gălăgie. Și turiștii cazați la pensiunea din apropierea locuinței femeii au avut probleme din cauza gălăgiei.

Mai multe persoane au făcut plângeri la Poliția Locală pe 15 februarie 2019. S-a stabilit că femeia trebuie să fie amendată cu 200 de lei fiindcă animalele sale tulbură liniștea publică.

S-a precizat în procesul verbal și faptul că cei doi câini aduși de la adăpost sunt foarte agresivi și latră într-una. Polițistul care a aplicat amenda a încadrat fapta la art. art. 2 pct. 25 din Legea nr. 61/1991.

Femeia amendată a contestat pedeapsa primită, însă a pierdut procesul la prima instanță, conform ziare.com.

Însă, la ultimul termen, a fost audiat un martor, care a spus că deși câinii latră mult în timpul zilei, pe el nu îl deranjează prea tare acest aspect.

„Faptul ca martorul nu a fost deranjat de zgomotele produse de caini nu este un motiv intemeiat pentru a constata netemeinicia procesului-verbal. (…) Desi atentionata de organele de politie cu privire la posibilitatea sanctionarii contraventionale pentru faptul ca cei doi caini latra neincetat, tulburand astfel linistea locuitorilor din acea zona, petenta nu s-a conformat si nu a luat nici o masura minima in acest sens”, a constatat instanța de fond.

Magistrații au spus că proprietara câinilor ar fi trebuit să se asigure că animalele nu deranjează liniștea oamenilor.

Stăpâna animalelor a avut câștig de cauză, în cele din urmă

Femeia a contestat hotărârea la Tribunalul Maramureș, unde a avut câștig de cauză, pe 14 decembrie 2020.

„Tribunalul nu valideaza alegatia instantei de fond conform careia fapta contraventionala s-a comis prin omisiunea de a lua masurile necesare pentru ca cei doi caini sa nu mai latre neincetat. Instanta de apel apreciaza ca art. 2 punctul 25 din legea nr. 61/1991, cu modificarile ulterioare, integreaza in sfera elementului material al contraventiei actiunea de a produce zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigate sau larma, interpretarea acestui text legal angajand concluzia unei contraventii comisive doar sub forma unei actiuni (si nu a unei contraventii comisiv omisive de natura a instaura inclusiv posibilitatea comiterii prin omisiune)”, se precizează în hotararea Tribunalului.