A fost descoperit un nou virus. Se transmite de la om la om și provoacă febră hemoragică

Cercetătorii de la Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor din Statele Unite au descoperit că un virus rar din Bolivia provoacă febră hemoragică și este transmisibil de la om la om.

17 nov. 2020, 11:52
A fost descoperit un nou virus. Se transmite de la om la om și provoacă febră hemoragică

A fost descoperit un nou virus. De asemenea, noul patogen face parte din familia virusurilor care include și Ebola. Cercetătorii susțin că doi pacienți au transmis virusul Chapare către doi lucrători sanitari din capitala Boliviei, conform  The Guardian.

Unul dintre pacienți, dar și cei doi medici au murit, ulterior. Până acum, doar o mică epidemie a acestui virus periculos a fost documentat, în regiunea Chapare la aproximativ 600 de kilometri de La Paz, în anul 2004.

Citește și: ​Anthony Fauci, avertisment despre vaccinul împotriva coronavirusului. „Va fi nevoie de mască și distanțare socială și după vaccinarea anti-Covid”

Conform cercetătorilor, virusul, ai cărui posibili purtători ar putea fi șobolanii, a făcut transmisia la om de la aceste rozătoare.

A fost descoperit un nou virus. ”Am confirmat că un tânăr rezident, medic ambulanțier și un gastroenterolog au contractat virusul după mai multe contacte cu pacienți bolnavi. Doi dintre medici au murit. Credem că virusul se transmite prin contactul cu mai multe fluide corporale”, a declarat Catilin Cossaboom, epidemiolog.

De asemenea, Cossaboom a precizat faptul că noul virus descoperit în Bolivia provoacă febră hemoragică, dureri abdominale, vomă, sângerări ale gingiilor, urticarie și dureri în spatele ochilor. Nu există încă un tratament specific virusului având în vedere cantitatea limitată de informații în ce îl privește. Pacienții primesc momentan doar îngrijirile de bază.

Citește și: Alexandru Rafila nu este optimist în privinţa evoluţiei pandemiei de Covid: „Probabil vom asista la o creştere din februarie”

Descoperirile cercetătorilor au fost prezentate, luni, la confeirnța anuală a Societății Americane de Medicină și Igienă Tropicală. Cercetătorii spun că este posibil ca virusul să fi circulat deja de ceva ani fără să fie detectat și că poate fi ușor diagnosticat greșit drept febră Denga, un virus cu simptome asemănătoare.

Oamenii de știință au reușit să dezvolte un test pentru virus, în urma strânsei cooperări internaționale dintre autoritățile sanitare americane de pe teren, autoritățile boliviene de sănătate și oamenii de știință din filiala Organizației Panamene a Sănătății a Organizației Mondiale a Sănătății.