A fost descoperită ”super-Terra”, o exoplanetă telurică ce prezintă atmosferă

Astronomii au descoperit ”super-Terra”, prima planetă telurică ce prezintă atmosferă. Este vorba despre o planetă din afara sistemului nostru solar care prezintă atmosferă - o caracteristică considerată esenţială pentru posibilitatea de a găzdui viaţa.

09 mai 2024, 12:42
A fost descoperită ”super-Terra”, o exoplanetă telurică ce prezintă atmosferă

Cercetătorii au anunţat miercuri că au descoperit o „super-Terra” – o lume telurică semnificativ mai mare decât planeta noastră, dar mai mică decât Neptun – şi că orbitează periculos de aproape de o stea mai puţin strălucitoare şi mai puţin masivă decât Soarele nostru, completând rapid o orbită la aproximativ 18 ore, scrie Reuters.

Observaţiile în infraroşu efectuate cu ajutorul a două instrumente de la bordul telescopului spaţial James Webb au indicat prezenţa unei atmosfere substanţiale – chiar dacă inospitaliere -, probabil alimentată continuu de gazele eliberate de un vast ocean de magmă.

Citește și: Ziua Planetei Pământ 2024. Paşi mici în progresul privind schimbarea climatică, Terra se încinge cu fiecare lună mai mult

„Atmosfera este probabil bogată în dioxid de carbon sau monoxid de carbon, dar poate avea şi alte gaze, cum ar fi vaporii de apă şi dioxidul de sulf. Observaţiile actuale nu pot preciza compoziţia exactă a atmosferei”, a declarat Renyu Hu, cercetător în planetologie la Jet Propulsion Laboratory al NASA şi la Caltech, autorul principal al studiului publicat în revista Nature.

De asemenea, datele obţinute cu ajutorul telescopului spaţial James Webb nu au clarificat grosimea atmosferei. Renyu Hu a spus că aceasta ar putea fi la fel de groasă ca cea a Pământului sau chiar mai groasă decât cea a planetei Venus, a cărei atmosferă toxică este cea mai densă din sistemul nostru solar.

Acea exoplanetă – Super-Terra, numită 55 Cancri e sau Janssen, este de aproximativ 8,8 ori mai masivă decât Pământul, cu un diametru de aproximativ două ori mai mare decât cel al planetei noastre. Ea orbitează în jurul stelei sale la o distanţă de 25 de ori mai mică decât distanţa dintre Mercur şi Soare. Ca urmare, temperatura la suprafaţa sa este de aproximativ 1.725 de grade Celsius.

Citește și: Un nou Cod galben anunţat de ANM. Furtunile lovesc vestul României

„Într-adevăr, aceasta este una dintre cele mai fierbinţi exoplanete telurice cunoscute”, a declarat astrofizicianul şi coautorul studiului, Brice-Olivier Demory, de la Centrul pentru Spaţiu şi Habitabilitate din cadrul Universităţii Berna din Elveţia. „Există probabil locuri mai bune pentru o destinaţie de vacanţă în galaxia noastră”, a adăugat el.

Planeta se află în galaxia noastră, Calea Lactee, la aproximativ 41 de ani-lumină de Pământ, în constelaţia Cancer.